Brüsszelben szervezett tüntetést az MCC helyi központja az EU agrárpolitikája ellen

2024. január 26. – 14:52

Másolás

Vágólapra másolva

A Fidesz első számú elitképzője, a közpénzmilliárdokkal alaposan megtámogatott MCC brüsszeli központja szervezett tüntetést az Európai Unió agrárpolitikája ellen szerdán. A tüntetést szerda délelőttre hirdették meg az Európai Parlament elé, amit egy konferencia követett. A rendezvényt egy közeli hotelben tartották, amin francia, ír és belga gazdák szólaltak fel. Aznap egyébként nemcsak az MCC helyi irodája tartott tüntetést, hanem más mezőgazdasági érdekvédelmi szervezetek is.

A „Küzdjünk az EU mezőgazdaság ellen indított háborúja ellen!” címen futó esemény Facebook-oldalán úgy fogalmaznak a szervezők, hogy az EU háborút indított a mezőgazdaság és „a vidéki életmód” ellen. Európa-szerte egyre több országban – többek között Németországban, Franciaországban, Hollandiában és Belgiumban – tiltakoznak a gazdák az adóemelések, az üzemanyagárak és az egyéb költségek növekedése miatt. Szerintük az unió zöldpolitikája, a műtrágya és növényvédőszerek használatát korlátozó szigorú EU-s előírások és az értelmetlen környezetvédelmi előírások tönkreteszik a vidéken élő embereket. „Csatlakozzon, hogy együtt vállaljunk szolidaritást az európai gazdákkal, és egyenesen a francia gazdáktól halljuk, hogyan szövetkeztek a nemzeti kormányok az Európai Unióval a vidéki életmód elpusztítására.”

Idézik az egyik belga mezőgazdasági érdekvédelmi szervezet elnökét, Bart Dickenst is, aki a közlemény szerint arról beszélt, hogy a kormányok az élet minden területét kontrollálni akarják: hogy az emberek hol élnek, hova utaznak és mit esznek. A belga gazda szerint a mezőgazdaság felszámolásával kezdődik az emberek szabadságjogainak korlátozása. „Itt az ideje, hogy Európa népe megállítsa ezt a diktatúrát, hogy ne veszítsük el szabadságunkat.”

Az eseményről nem találtunk fotókat a brüsszeli MCC Facebook-oldalán, így nem lehet megmondani, hányan voltak a tüntetésen, illetve az azt követő tanácskozáson.

Az MCC-s eseményről a Financial Times és a Le Monde is beszámolt. A Financial Times a megszólaltatta az egyik írországi gazdaszövetség képviselőjét, Ana Mahe-t is, aki arról beszélt, hogy az európai gazdák szövetségét szeretnék létrehozni. Az eseményen felszólalt az MCC brüsszeli központjának egyik kutatója, Richard Schenk is. Ő a szerzője annak az MCC-s elemzésnek, ami szintén azt boncolgatja, hogyan indított háborút a mezőgazdaság ellen az EU.

Németországban az elmúlt hetekben több helyen tartottak traktoros tüntetéseket a gazdák, hogy a kormány megszorító intézkedései ellen tiltakozzanak. Január 8-án több száz traktor foglalta el a Brandenburgi kapu környékét, de az ország más pontjain is komoly fennakadásokat okoztak a tiltakozó akciók. Sok helyen fuvarozó cégek és a vendéglátásban dolgozók is csatlakoztak a tiltakozó akciókhoz. A gazdák haragját az váltotta ki, hogy a német kormány csökkentené az dízelüzemanyag-támogatásokat és a mezőgazdasági járművek adókedvezményeit. A gazdatüntetések végleg betehetnek az amúgy is komoly belső ellentétekkel küzdő német kormánykoalíciónak. Spanyolországban, Franciaországban, Romániában is nagyon hasonló okok miatt tüntettek a gazdák.

Az MCC 2022-ben nyitotta meg brüsszeli központját. Szalai Zoltán főigazgató a megnyitón arról beszélt, hogy konferenciáknak, könyvbemutatóknak ad majd otthont a központ. Az MCC brüsszeli ágát vezető Frank Füredi az induláskor arról írt, hogy alternatívát akarnak nyújtani „ebben a gyönyörű városban, amely politikai önteltség és bürokrácia súlyát nyögi”, és érett párbeszédet szeretnének kialakítani a kontinens „kulturális feszültségeiről”.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!