Most először végeztek ki nitrogéngázzal embert az Egyesült Államokban

2024. január 26. – 06:33

Másolás

Vágólapra másolva

Nitrogéngázzal kivégezték Kenneth Eugene Smith-t Alabama államban, írja a CNN. Ő az első ember az Egyesült Államokban, akin ezt a módszert alkalmazták. A most 58 éves férfit még 1996-ban ítélték halálra, amiért egy bűntársával megöltek egy nőt.

Smith ügye azért is különleges, mert a férfin egyszer már megpróbálták végrehajtani a halálos ítéletet, de órákon át nem találtak megfelelő vénát, és így nem adták be neki a méreginjekciót. A 2022-ben félbeszakadt kivégzés után Alabama kormányzója felfüggesztette az összes kivégzést az államban, utána döntöttek a nitrogéngázos módszerről. Vannak, akik megkérdőjelezik az eddig még élesben nem tesztelt eljárás humánus voltát, Smith pedig attól félt, hogy nem egyszerűen kivégzik, hanem kínhalált kell halnia.

A kivégzés nagyjából 22 percig tartott. Alabama azt állította, hogy az új nitrogén gázas módszer „talán a valaha volt leghumánusabb”, de szemtanúk beszámolói szerint egyáltalán nem ez volt a helyzet. Szerintük Smith vonaglott és görcsösen rángatózott, és a férfi lelkésze azt mondta, hogy a börtön személyzete is láthatóan meglepődött, mennyire rosszul alakultak a dolgok.

Smitht és társát 1988-ban egy lelkész, Charles Sennett bérelte fel egy közvetítőn keresztül ezer dollárért, hogy gyilkolják meg a feleségét. Az elkövetők az utasításoknak megfelelően úgy tettek, mintha be akartak volna törni a házba, majd ott megkéselték Elisabeth Sennettet.

A nitrogéngázas kivégzéssel kapcsolatban sok a kétely, rengetegen nem tartják humánusnak, Smith ügyvédei az utolsó pillanatig próbáltak fellebbezni ellene. A módszer lényege, hogy az elítélt arcára egy légmentesen záró maszkot tesznek, majd tiszta nitrogént eresztenek bele, ami fulladáshoz vezet. Papíron úgy tűnik, hogy ezzel a módszerrel semmi nem mehet félre, az elítélt biztosan meghal. Csakhogy az eljárást korábban még soha nem tesztelték ebben a formában le élesben, nem biztos, hogy humánus, és az is lehet, hogy másra is veszélyt jelent kivégzés közben.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!