Hatáskörének kiterjesztését szorgalmazza az Európai Ügyészség vezetője, Laura Codruţa Kövesi

2024. január 24. – 08:14

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Ügyészség (EPPO) főügyésze, Laura Codruţa Kövesi kedden az intézmény működési szabályainak módosítását szorgalmazta, hogy még hatékonyabban tudja ellátni a csalás és a szervezett bűnözés elleni küzdelemmel kapcsolatos feladatát.

Az EPPO vezetője az Európai Parlament állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottságának (LIBE) ülésén vett részt.

Felszólalásában kifejtette, hogy a szervezett bűnözéssel ellentétben a bűnüldöző szervek nem rendelkeznek korlátlan anyagi forrásokkal. „Újra kell határoznunk a stratégiánkat” – szögezte le. Idézte Giovanni Falcone maffiaellenes olasz ügyészt, akinek a jelszava az volt, hogy 'Kövesd a pénzt'. Szerinte ez kell, hogy legyen az Európai Ügyészség stratégiája is: vagyis arra kell törekednie, hogy megfossza a szervezett bűnözői csoportokat a pénzforrásaiktól.

Ehhez azonban Kövesi szerint az EPPO működési szabályzatának módosítására, konkrétan az európai főügyész hatásköreinek kiterjesztésére van szükség.

A bizottság ülésén Sophia in'T Veld, a Renew Europe frakció képviselője azzal vádolta az Európai Bizottságot, hogy a testületben nincs meg a politikai akarat az EPPO támogatására a szervezett bűnözés elleni küzdelemben.

„Számomra az Európai Ügyészség a példa arra, hogyan kellene egy európai intézménynek működnie, a Bizottság pedig arra, hogyan nem kellene egy európai intézménynek működnie. De erről majd máskor beszélünk” – fogalmazott a politikus.

Az Európai Bizottság illetékes igazgatója, Ana Gallego Torres elhárította az EP-képviselő vádjait, emlékeztetve arra, hogy a Bizottság már a létrehozása pillanatától támogatta az Európai Ügyészséget.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!