Visszatérés a hidegháborús tervekhez – így kommentálta Oroszország a készülő NATO-hadgyakorlatot

2024. január 21. – 13:23

Másolás

Vágólapra másolva

A hidegháborús tervekhez való visszatérést jelzi Oroszország szerint, hogy a NATO az utóbbi évtizedek legnagyobb hadgyakorlatára készül, fejtette ki álláspontját Alekszandr Grusko orosz külügyminiszter-helyettes, írja a Guardian. Mint hozzátette:

Ezek a gyakorlatok újabb elemei annak a hibrid háborúnak, amelyet a nyugat robbantott ki Oroszország ellen.

A májusig tartó gyakorlaton mintegy 90 ezren vesznek részt, és léptékét jól jelzi, hogy a hidegháború óta nem volt hasonlóra példa. A NATO a Steadfast Defender 2024 elnevezésű gyakorlattal azt szeretné kideríteni, hogy miként erősítheti meg az Egyesült Államok európai szövetségesei védelmét a szervezet keleti- és Oroszországgal közös határán, egy esetleges konfliktus kirobbanása esetén. A tervekben nem nevezték meg Oroszországot egyértelműen a fenyegetések forrásaként.

A Reutersre hivatkozó Portfolio szerint a hadgyakorlaton 50 hadihajó vesz részt a rombolóktól a repülőgép-hordozókig, de a szövetség tagjai felvonultatnak 80 légi járművet, köztük vadászgépeket, helikoptereket és drónokat is, valamint jelen lesz 1100 szárazföldi harcjármű, egyebek mellett 533 tank.

A NATO közleménye szerint a Steadfast Defender heteiben gyorsreagálású erőket vezényelnek Lengyelországba, de a gyakorlat során a balti államok is kiemelt jelentőséget kapnak, hiszen ezek különösen sebezhetőek egy esetleges orosz támadással szemben, ahogy Németország, az utánpótlás legfontosabb belépési pontja szintén.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!