Donald Trump szerint Orbán Viktor nagyszerű vezető, csak sokan azért nem szeretik, mert túl erős

2024. január 21. – 14:15

Másolás

Vágólapra másolva

Donald Trump, az amerikai republikánusok elnökjelöltje a New Hampshire-i Manchesterben tartott beszédében Orbán Viktort méltatta. A politikus szerint a magyar miniszterelnök „nagyszerű vezető”, és sokan azért nem szeretik, mert „túl erős”.

„Jó dolog, ha egy erős ember vezeti az országot” – mondta.

Ezen kívül Európa egyik legtekintélyesebb vezetőjének is nevezte a magyar miniszterelnököt, és megjegyezte, hogy egy korábbi interjújában Orbán azt mondta, hogy „a világ ég, ez pedig azért van, mert nem Trump az elnök. Amikor Trump volt az elnök, akkor Kína félt tőle. Azt a szót használta, hogy fél, én inkább tiszteletről beszélnék. Azt mondta, hogy Kína félt tőlem, Oroszország is félt tőlem.”

Ugyanezt egyébként elmondta már tavaly októberben is, és a Mandiner cikke szerint majdnem szó szerint novemberben ugyanígy.

A republikánus előválasztás kedden folytatódik New Hampshire-ben, azért kampányol ott Trump. Az előválasztást megnyitó iowai kaukuszon Trump 51 százalékkal, fölényesen nyert, Ron DeSantis floridai kormányzó messze lemaradva, de a várakozásokat felülmúlva a szavazatok 21,2 százalékával lett második, a harmadik helyen tőle nem messze lemaradva Nikki Haley volt dél-karolinai kormányzó és ENSZ-nagykövet futott be 19,1 százalékkal.

New Hampshire-ben Iowa előtt még Haley egyszámjegyű különbségre tudta tornázni hátrányát a felmérésekben, de azóta ott is tovább erősödött Trump. A FiveThirtyEight legutolsó összesítése szerint 48,9 százalékra számíthat, míg Haley 34,2, DeSantis csak 5,2 százalékot érhet el.

Az elnökválasztási kampány jelenlegi állását és egy esetleges újabb Biden–Trump összecsapás kilátásait vizsgáló elemzésünket itt olvashatják.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!