Minden korábbinál részletesebb képet kaptunk Epstein pedofilhálózatának működéséről

Legfontosabb

2024. január 14. – 15:06

Minden korábbinál részletesebb képet kaptunk Epstein pedofilhálózatának működéséről
Bill Clinton Epsteinnel és Maxwellel a Fehér Házban – Fotó: William J. Clinton Presidential Library

Másolás

Vágólapra másolva

András yorki herceg, Stephen Hawking világhírű fizikus, Bill Clinton és Donald Trump korábbi amerikai elnökök neve mind feltűnik azokban a bírósági dokumentumokban, amelyeket az elmúlt másfél hétben hoztak nyilvánosságra a milliárdos szexuális ragadozóhoz, Jeffrey Epsteinhez köthető egyik perben.

Az iratok részei annak a polgári peres eljárásnak, amely szerint a 2019-ben a cellájában holtan talált Epstein egykori szeretője, Ghislaine Maxwell elősegítette Virginia Giuffre szexuális zaklatását és kizsákmányolását. Ezeket a dokumentumokat egy bírósági döntés értelmében a kitakart nevek tisztázásával hozták nyilvánosságra, kivéve az áldozatokat, ők továbbra is számozott Jane Doe álnéven szerepelnek.

Legalább 4500 oldalnyi iratban olvashatóak az Epstein-botrányhoz köthető vallomások, levelezések. A dokumentumok tartalmának egy jó része már eddig is ismert volt, sok részletet a sajtó is közreadott korábban, több konkrét emberre is utalva közben, de a vallomásokban említett szereplők, tanúk, és még sok más személy nevét eddig kitakarták az iratokból.

Ha valakinek a neve Epsteiné mellett szerepel, az már önmagában is elég kínos, de mindez még nem egyenlő a bűnösséggel. Megnéztük, ki és milyen kontextusban merült fel a nyilvánosságra hozott dokumentumok lapjain, illetve hogy milyen egyéb információk derültek ki a milliárdos pedofil emberkereskedelmi hálózatának működéséről.

Miért most?

A milliárdos amerikai üzletembert, Jeffrey Epsteint 2019-ben tartóztatták le szexuális célú, kiskorúak kárára elkövetett emberkereskedelem és ezzel a céllal működtetett bűnszövetkezetben való részvétel vádjával. Epsteint 35 nappal később holtan találták a New York-i cellájában. A halála után rögtön összeesküvés-elméletek kezdtek el keringeni az interneten, de a hatóságok szerint öngyilkosság történt.

Epstein korábbi szeretője, barátja és üzlettársa, a 61 éves Ghislaine Maxwell jelenleg egy floridai börtönben ül, őt hat vádpontból ötben bűnösnek találták, és tavaly júniusban ítélték 20 év börtönre kiskorúak szexuális célú kereskedelme miatt. Azóta is ártatlannak vallja magát. Maxwell családi hátteréről, Epsteinnel eltöltött éveiről és későbbi életéről itt írtunk bővebben.

Az ügy korábbi legismertebb érintettje III. Károly király testvére, András yorki herceg, akit Giuffre azzal vádolt meg, hogy 17 éves korában három alkalommal is megerőszakolta őt. András végül 2022-ben több mint 12 millió fontot, azaz nagyjából 5 milliárd forintnak megfelelő összeget fizetett Giuffre-nek, miután peren kívül megegyeztek.

Az Epstein-ügyben korábban is kiterjedt pereskedés folyt, és már a valamilyen formában a milliárdoshoz köthető sok név ismertté vált. Köztük vannak a vádlottak, de olyanok is, akik Epsteinnek dolgoztak, a repülőgépén repültek vagy az otthonában jártak. Néhányukat Maxwell 2021-es büntetőperében említették (abban a másik perben az ellene felhozott hat vádpontból ötben bűnösnek mondták ki a milliárdos jobbkezét). Mások csak a potenciális tanúk listáján szerepelnek.

A mostani dokumentumok egy 2015-ös polgári perből származnak. Abban Giuffre rágalmazásért perelte be Epstein egykori kebelbarátnőjét és kerítőjét. Giuffre állítása szerint Maxwell szervezte meg, hogy az akkor 17 éves lány lefeküdjön Epsteinnel és más prominens férfiakkal, köztük András herceggel. Giuffre és Maxwell végül megegyeztek, a per pedig 2017-ben lezárult. Rengeteg irat nyilvánossá vált, de a perben benyújtott dokumentumok százai elérhetetlenek maradtak a nyilvánosságnak mindaddig, amíg az ügyet felügyelő bíró máshogy nem döntött.

Loretta Preska amerikai kerületi bíró 2023 decemberében úgy ítélte meg, hogy nincs jogi indok arra, hogy az aktában említett 150 „John és Jane Doe” névtelenségét továbbra is titokban tartsák, már csak azért sem, mert a média már több nevet is beazonosított, például Bill Clintonét. Preska elrendelte, hogy a nevek nyilvánosságra hozatalát január 1-je után kezdjék meg. A szexuális visszaélések áldozatai viszont továbbra is megtarthatják a névtelenségüket.

Ezekkel a módszerekkel működtette Epstein a hálózatot

A nyilvánosságra hozott dokumentumköteg első, 900 oldalas része nem hozott óriási felfedezéseket Epsteinről. Ám azóta további négy részletben hozták nyilvánosságra a nyomozati anyagokat, amelyekben fény derült néhány módszerre is, amivel Epstein a pedofilhálózatát működtette. Maga Epstein vallomása is elolvasható, bár nem sok információ derült ki belőle, ugyanis a férfi tulajdonképpen semmilyen kérdésre nem volt hajlandó válaszolni. Legalább 500 alkalommal jelezte, hogy inkább a hallgatás jogával élne. Epstein még arra sem volt hajlandó bármit mondani, hogy ismeri-e Ghislaine Maxwellt, aki régi jó barátja volt, és aktívan segítette az emberkereskedelmi hálózat működését.

Nyilvánossá vált például az egykor modellként, később pedig Epstein asszisztenseként dolgozó Adriana Ross vallomása. Több korábbi incidenssel kapcsolatban is kérdezték, de sok kínos kérdésre ő sem volt hajlandó válaszolni. 2005-ben a hatóságok házkutatást tartottak Epsteinnél, akit nem sokkal később fel is hívott Bill Clinton elnök volt nemzetbiztonsági tanácsadója, Sandy Berger. Arra a kérdésre, hogy Berger előre szólhatott-e a házkutatásról Epsteinnek, Ross nem volt hajlandó válaszolni. Ahogy arra sem válaszolt, hogy tudott-e róla, hogy

Epstein egyik barátja három 12 éves kislányt küldött az üzletember születésnapjára Franciaországból, kifejezetten szexuális célokra.

A dokumentumok szerint miután megerőszakolták őket, visszaküldték a gyerekeket Franciaországba. Az ügyész felvetette, hogy a francia modellfelderítő, Jean-Luc Brunel küldte a lányokat Epsteinnek, de Ross ezt sem volt hajlandó megerősíteni. Brunel 2022-ben lett öngyilkos, miután megvádolták nemi erőszakkal, és várta az ügye tárgyalását.

Audrey Strauss ügyész bejelenti a Ghislaine Maxwell elleni vádakat 2020. július 2-án – Fotó: Johannes Eisele / AFP
Audrey Strauss ügyész bejelenti a Ghislaine Maxwell elleni vádakat 2020. július 2-án – Fotó: Johannes Eisele / AFP

Nem csak külföldről szereztek azonban fiatal lányokat: Tony Figueroa, az ügyben kulcsszereplő Virginia Giuffre egykori partnere azt vallotta, hogy Epstein és Maxwell 200 dollárt (mai árfolyamon 70 ezer forintot) fizetett minden egyes lányért, aki elment a milliárdos villájába. Figueroa azt mondta, 19 évesen azért fizették, hogy tinédzser lányokat keressen és vigyen Epstein házába, ahol gyakran látott más fiatal nőket. A vallomása szerint a lányok 10-15 percig beszélgettek Maxwell-lel Epstein konyhájában, mielőtt felmentek volna az emeletre, hogy „masszázst” nyújtsanak.

Figueroa feltételezte, hogy a lányokat azért hozták, hogy szexuális szívességet nyújtsanak Epsteinnek, mivel egyik lánynak sem volt masszőr végzettsége. Figueroa szerint gyakran a saját középiskolájából toborzott lányokat Epsteinnek. Azt mondta, nem kérdezte meg az életkorukat, de feltételezte, hogy mindannyian 16 és 19 év közöttiek. Mindez egybevág a rendőrségi és bírósági feljegyzésekkel, amelyek szerint a három környékbeli középiskola egyikéből, a Royal Palm Beach-ből legalább 15 lányt toboroztak meztelen masszázsra. Ezek a masszázsok gyakran szexuális zaklatással végződtek.

„Csak ott voltam, és hirtelen valami szörnyűség történt velem. Nem kellett volna szexuálisnak lennie, de az volt” – mondta az Epsteinnel kapcsolatos tapasztalatairól egy fiatal lány, aki 15-17 éves volt a történtek idején. Őt is masszázsra szervezték be.

Juan Alessi, Epstein floridai rezidenciájának intézője azt vallotta, hogy egy 18 év alatti áldozat időnként magával vitte anyját Epstein otthonába, amikor elment masszázst nyújtani a birtokra. „Mindenki 100 dollárt kapott óránként” – mondta Alessi. Az akta utolsó nyilvánosságra hozott részéből kiderült az is, hogy Giuffre bevallása szerint 10 és 15 ezer dollár közötti összeget kapott azért, hogy lefeküdjön András yorki herceggel. Giuffre azt is vallotta, hogy egy médiacég 160 ezer dollárt (kb. 55,3 millió forintot) fizetett neki két cikkért és a fotóért, amelyen András herceggel látható. Ghislaine Maxwell szerint a fotó hamis.

Kiket neveztek meg?

A dokumentumok első felét január 4-én hozták nyilvánosságra. András herceg eddig is ismert ügye mellett feltűntek új nevek is, így Donald Trump volt amerikai elnök, David Copperfield bűvész és Michael Jackson is, ám egyikőjükről sem derült ki semmi terhelő.

Ugyanis egyes esetekben a nevek csak a lehetséges tanúk listáján szerepelnek, vagy mások említették meg őket a vallomásukban.

Persze arról is lehet vitatkozni, hogy mennyire inkrimináló egyáltalán Epsteinnel közeli barátságban állni. De a korábban saját pedofilbotrányba keveredett, azóta már meghalt Jacksonról például csak annyi derült ki, hogy legalább egyszer találkozott Epsteinnel annak birtokán. A dokumentumok egyébként azt sugallják, hogy Epstein kifejezetten büszke volt arra, hogy toplistás hírességeket ismert, annyira, hogy időnként még olyanokkal is ismerősnek hazudta magát, akikkel nem volt kapcsolata. Epstein azt híresztelte például, hogy ismeri Cate Blanchettet és Leonardo DiCapriót.

A dokumentumok első felében Trumpról csak annyi szó esett, hogy egy tanú szerint Epstein telefonon beszélt vele, és elhívta kaszinózni. A második adag vallomásban már Alessi is megemlítette a volt republikánus elnököt. Trump egy Epstein kastélyához közeli golfklub tulajdonosa volt ekkoriban, és járt is az üzletember villájában. Alessi és ő egyszer együtt is vacsoráztak, de az intéző szerint Trump egyszer sem kapott „masszázst” a kastélyban, és ilyesmi az eddig nyilvánosságra került iratokból sem derült ki. Giuffre egyébként korábban azt vallotta, hogy Maxwell a mar-a-lagói birtokon szervezte be őt, ahol kisegítőként dolgozott. A wellnessközpont és a floridai birtok azóta is Trump második otthona.

Giuffre vallomása szerint Maxwell még több más befolyásos férfinek is beszervezte őt szexuális szolgáltatások nyújtására. Giuffre listáján van Alan Dershowitz harvardi jogász – aki egy időben Epstein ügyvédcsapatának tagja volt –, Leslie Wexner, a Victoria's Secret egykori vezetője, Glenn Dubin, egy milliárdos fedezeti alapkezelő, George Mitchell volt demokrata szenátor, a demokraták szenátusi többségének egykori vezetője és Bill Richardson, Új-Mexikó állam egykori demokrata kormányzója.

2022-ben Giuffre ejtette a Dershowitz ellen indított pert, és nyilatkozatában elismerte, hogy „lehet, hogy hibát követett el az azonosítás során”. Kedden Wexner szóvivője hivatkozott a BBC-nek az ügyvédei korábbi nyilatkozatára, amelyben tagadta, hogy valaha is találkozott volna Giuffreval. A Bloomberg 2019 augusztusában arról számolt be, hogy a 2023 szeptemberében meghalt Richardson azt mondta, hogy soha nem találkozott Giuffreval, és soha nem látta Epsteint kiskorú lányok társaságában sem. Mitchell szintén tagadta a vádakat. Dubin szóvivője 2019-ben és a múlt héten is azt mondta, hogy „határozottan tagadja ezeket az állításokat”, és megalapozatlan kijelentéseknek minősítette őket.

Stephen Hawking neve úgy került elő az iratokban, hogy Epstein és Maxwell emailezett róla. Epstein megbízta Maxwellt, hogy kerítsen elő valakit Virginia Giuffre környezetéből, barátot vagy családtagot, aki meg tudja cáfolni a lány állításait, miszerint Hawking részt vett egy kiskorúakkal szervezett orgián. Hawkingot, aki 2018-ban halt meg, nem vádolták meg Epsteinnel kapcsolatos bűncselekménnyel.

A vallomás január 4. utáni, tisztázott verziójában így is van három meg nem nevezett személy. A dokumentumok szerint Giuffre – aki valószínűleg Jane Doe 3-mal azonos – azt állítja, hogy Maxwell arra utasította őt, hogy szexuális kapcsolatot létesítsen egy „meg nem nevezett herceggel”, egy „nagy szállodalánc tulajdonosával” és valakivel, akinek teljesen kitakarták a nevét – írja a CNN.

András herceg hetekig vendégeskedett Epsteinnél

II. Erzsébet fiát, András yorki herceget Giuffre vádolta meg korábban, hogy 17 éves korában három alkalommal is megerőszakolta őt. A herceg tagadta a vádakat, sőt, a közös fotóik ellenére is ragaszkodott hozzá, hogy nem emlékszik, hogy valaha találkozott volna a nővel. András hercegnek PR-katasztrófa lett az egész ügy, amit egy balul elsült BBC-interjú is súlyosbított. 2022 februárjában azonban mégis megegyezett Giuffre-ral peren kívül. A herceg visszavonult a nyilvánosság elől, és egy ideje nem nagyon hallani róla, III. Károly király sem annyira erőlteti, hogy testvére aktívan visszatérjen a közéletbe.

A most nyilvánosságra került dokumentumokban azonban nem csak Giuffre eddig ismert vallomásai kerültek elő. Kiderült például, hogy Alessi, a floridai Epstein-birtok intézője azt vallotta, hogy

a herceg évekkel ezelőtt több hetet töltött a szexuális ragadozó milliárdos házában, a vendégszobában aludt, és naponta részesült masszázsban.

A mostani bírósági jegyzőkönyvek tartalmazzák egy olyan, Jane Doe 162 néven szereplő tanú vallomását is, aki állítása szerint 2001-ben András herceggel, Maxwell-lel és az akkor 17 éves Giuffreval együtt volt Epstein New York-i villájában. Jane Doe 162 valószínűleg Johanna Sjoberg, aki 2016-os tanúvallomásában azt állította, hogy András herceg egy fotózás közben megérintette a mellét.

Az ügyészség által 2021-ben nyilvánosságra hozott fotón András herceg, Virginia Giuffre és Ghislaine Maxwell egy ismeretlen helyszínen – Fotó: Southern District of New York / AFP
Az ügyészség által 2021-ben nyilvánosságra hozott fotón András herceg, Virginia Giuffre és Ghislaine Maxwell egy ismeretlen helyszínen – Fotó: Southern District of New York / AFP

A nő beszámolója szerint az üzletember manhattani lakásán tartott bulin került elő egy életnagyságú, András herceget ábrázoló bábu, ami állítólag egy BBC-műsorhoz készült korábban. Sjoberg szerint Maxwelltől származott az ötlet, hogy készítsenek egy közös képet a bábuval, András herceggel, vele és Guiffreval. „A bábut Virginia ölébe tették, én pedig András herceg ölébe ültem. A bábu kezét Virginia mellére tették, András pedig az én mellemre tette a kezét. És készítettek egy fotót”.

Sjoberg története már korábban is ismert volt, de ez az első alkalom, hogy a tanúvallomását nyilvánosságra hozták. Sjoberg Epsteinnek dolgozott, és korábban azt vallotta, a férfi nyomást gyakorolt rá, hogy „szexualizált masszázsokat” adjon az ismerőseinek.

Bill Clinton „a fiatal nőket szereti”

Bill Clintont az ABC-nek már azelőtt sikerült beazonosítania, hogy tisztázták volna a nevét az iratokban: ő John Doe 36, akit Giuffre ügyvédei nagyon szeretnének behívatni a bíróságra tanúskodni. Clinton neve nem merült fel a Giuffre–Maxwell per során mint vádlott, és várhatóan nem derül ki róla büntetőjogi ügy. Ugyanakkor kínos hazugság vagy történet még napvilágra kerülhet. A vallomásában Sjoberg Bill Clinton nevét is megemlítette, elmondása szerint Epstein egy alkalommal azt mondta neki, a volt demokrata elnök „fiatalon szereti” a lányokat, bár ez tulajdonképpen nem új információ az annak idején 22 éves Monica Lewinskyvel folytatott viszonya után.

Emellett viszont Giuffre azt állította, hogy Little St. Jamesen, Epstein karibi magánszigetén találkozott Clintonnal. Tagadta, hogy a volt elnök vele vagy bárkivel lefeküdt volna, ilyesmiről nem tudott. Szerinte azonban Clinton tudta, hogy ő fiatal lányként milyen célból is van ott a birtokon, tehát tanúja volt a kiskorúak megrontásának.

Ezzel szemben Maxwell a bíróságon azt állította, hogy Clinton soha nem járt Epstein magánszigetén, de még a birtokaira sem tette be a lábát. A múlt héten a szóvivője azt mondta, hogy közel húsz év telt el azóta, hogy Clinton utoljára kapcsolatba került Epsteinnel. Mindkét verzióra van esély, a volt amerikai elnök ugyanis több alkalommal is használta Epstein magánrepülőjét, állítása szerint viszont minden alkalommal utazott vele más is. Bár arról nem szólnak a repülési naplók, hogy a szigeten is járt volna, nem zárható ki, hogy ezeket meghamisították.

A dokumentumok tartalmaznak egy levelezést, ami Sharon Churcher újságíróval zajlott. Giuffre aggódott, hogy leüljön-e beszélni a Vanity Fair című lappal, mivel tudomása szerint Clinton maga ment be a szerkesztőségbe, és követelte, hogy ne adják közre az Epsteinről szóló történetet. Churcher az emailezésben arról írt, hogy szerinte Giuffre aggodalmai megalapozottak voltak arról, hogy a Vanity Fair inkább Clinton oldalára állna.

Graydon Carter, a Vanity Fair azon szerkesztője, akihez Clinton állítólag ellátogatott, kategorikusan tagadta, hogy ez megtörtént volna. A sztorin dolgozó újságíró azonban 2019-ben azt nyilatkozta, hogy Clinton igenis bement Carterhez, hogy rávegye az Epstein-sztori eltussolására. Az újságíró azt is mondta, hogy 2006-ban, amikor ő Epstein után nyomozott, egy döglött macskát tettek ki Carter háza elé. Szerinte Carter a gyerekei biztonsága miatt aggódott, ezért döntöttek az oknyomozó riport feladása mellett.

A perben megnevezett személyek ügyvédei előzetesen megtekinthették a dokumentumokat, mielőtt a bírónő úgy döntött, hogy feloldja azok titkosítását. Mindenkinek módjában állt az is, hogy érveljen a dokumentumok további titkosítása mellett – persze ez senkire nem vetett volna túl jó fényt. Clinton jogi csapata a kivonatok átnézése után nem emelt kifogást a dokumentumok közzététele ellen – olvasható a végzésben.

Giuffre tagadta, hogy bármilyen elnök felé kiközvetítették volna – így Clinton vagy Trump az ő esetében szóba se jöhet. De állítása szerint egy ismert miniszterelnökkel kényszerítették a szexre. „Csak annyit mondhatok, hogy erről az emberről nem jó dolog beszélni, és nem is fogok rámutatni vagy elmondani a nevét” – mondta. Elmondása szerint egy olyan emberrel is le kellett feküdnie Dél-Franciaországban, akit hercegként mutattak be neki. A vallomásában Giuffre gyakran nem tudta felidézni a szexuális együttlétek pontos helyét és idejét, mert elmondása szerint ebben az időszakban nyugtatókat, valamint ecstasyt, kannabiszt és alkoholt fogyasztott.

Ami a szexvideókat illeti

A dokumentumok tartalmazzák egy Sarah Ransome nevű nő vallomását is. Állítása szerint az évek során András hercegről, Bill Clintonról és Sir Richard Branson milliárdosról is készültek szexvideók az Epstein által szervezett bulik keretei között. Ransome 2016-ban – tehát még Epstein és Maxwell elítélése előtt – írt emaileket egy riporternek arról, hogy maga Epstein filmezte le az érintetteket, miközben azok a nő egyik ismerősével szexeltek, és végül a másik nő meg is szerezte ezeket a videókat. Állítása szerint a saját szemével látta is a felvételeket, amelyeken Epstein egyszer sem szerepel, és arról is írt, hogy amikor az ismerőse 2008-ban a rendőrséghez fordult ezekkel, nem történt semmi azon kívül, hogy megalázták őt.

Csakhogy egy 2019-ben megjelent New Yorker-cikk szerint Ransome később bevallotta, hogy a videófelvételeket csak kitalálta, hogy felhívja a figyelmet Epstein tetteire, illetve hogy elhitesse vele, hogy vannak bizonyítékai, és ne ártson neki. Ransome szerint Donald Trumpnak is volt szexuális kapcsolata az Epstein által beszervezett lányokkal az utóbbi New York-i villájában – írja a Sky News. A dokumentumok nyilvánosságra hozatalára reagálva Trump szóvivője a Newsweeknek azt mondta: „Ezeket az alaptalan vádakat teljes mértékben visszavonták, mert egyszerűen hamisak és hiteltelenek.”

Miután a dokumentumokat nyilvánosságra hozták, az ITV Good Morning Britain című műsorának kedden adott interjújában Ransome azt mondta, hogy csak a családját ért fenyegetések miatt vonta vissza állításait. „Vannak videók, amelyek léteznek, és vannak olyan emberek, akik tudnak a létezésükről. Biztos vagyok benne, hogy nagyon félnek attól, hogy nyilvánosságra hozzák őket” – mondta. Ransome egyébként 2018-ban pereskedett Epsteinnel és Maxwell-lel, végül peren kívül egyezett meg velük.

Maxwell szerint ő a bűnbak

A 61 éves Maxwell az egyetlen, akit a pedofilhálózat bármely vonatkozása miatt elítéltek. Kedden Maxwell ügyvédje, Arthur Aidala azt mondta, hogy ügyfelének semmi mondanivalója nem volt a dokumentumokkal kapcsolatban,

„kivéve talán azt, hogy ha megnézzük ezt a bűncselekményt, ezt az átfogó bűncselekményt, akkor az egész arról szól, hogy a férfiak hosszú ideig bántalmazzák a nőket… Csak egy ember van börtönben – egy nő”.

Robert Maxwell könyvkiadó mágnás lányának családi hátteréről, Epsteinnel eltöltött éveiről és későbbi életéről itt írtunk bővebben. Mivel Maxwell fellebbezett az ítélete ellen, könnyen lehet, hogy a folytatódó ügyekben még további részletek derülnek majd ki az Epstein-féle kör bűntetteiről.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!