A brit külügy szerint többször is figyelmeztették a húszikat a légicsapások előtt

2024. január 14. – 16:20

Másolás

Vágólapra másolva

A brit külügyminisztérium közlése szerint egymás után többször is figyelmeztették az Irán által támogatott jemeni felkelőcsoportot a Vörös-tengeren végrehajtott támadásaik miatt, mielőtt az Egyesült Államok által vezetett katonai koalíció légicsapásokat intézett volna ellenük. Egyik figyelmeztetést adtuk a másik után, a támadások mégis folytatódtak, mondta a BBC műsorában David Cameron brit külügyminiszter. „Nagyon világos és egyértelmű üzenetet küldtünk, hogy készen állunk arra, hogy a szavakat tettek is kövessék” – fogalmazott Cameron.

A külügyminiszter szerint a válaszcsapás az „utolsó lehetőség volt,” és szerinte az eszkalációért a húszikat terheli a felelősség. Cameron elmondása szerint november közepe óta a húszik 26 támadást intéztek a Vörös-tengeren közlekedő hajók ellen.

A brit légierő egyik gépe a húsztik elleni légitámadás során – Fotó: Uk Ministry Of Defence / 2024 Anadolu
A brit légierő egyik gépe a húsztik elleni légitámadás során – Fotó: Uk Ministry Of Defence / 2024 Anadolu

Pénteken az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság a köréjük szerveződött (zömmel nyugati-angolszász országokból álló) koalíció több országának támogatásával a Jemen jelentős területét uraló húszik ellen hajtott végre célzott csapásokat. A BBC szerint közel harminc helyszínen támadtak rakétaállásokat, radarállomásokat, fegyverraktárakat, míg a CNN arról írt, közel 60 célpontot ért találat. Szombat hajnalban egy újabb amerikai rakétacsapásról számoltak be egy radarállomás ellen, de ezt nem új célpontnak nevezték, és az újabb támadás nem volt mérhető a péntek hajnali hullámhoz.

(CNN)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!