Márciustól ingyen utazhatnak a határon túli magyarok Magyarországon

2024. január 12. – 13:52

Másolás

Vágólapra másolva

A határon túli magyarok Magyar igazolvánnyal, illetve a Magyar hozzátartozói igazolvánnyal is már korlátlan díjmentes utazásra jogosultak, adta hírül a Telex is a MÁV által bejelentett újdonságot.

„A tarifareformnak köszönhetően magyar igazolvánnyal korlátlan díjmentes utazásra lesz lehetőség a helyközi közösségi közlekedésben. A helyjegyköteles vonatok helyjegy váltásával, a kijelölt országos buszjáratok pedig kiegészítőjegy váltásával vehetők igénybe” – idézte a portál a MÁV-nak a válaszát Szabad Magyar Szó kérdésére, miután a lap arról érdeklődött, hogy a márciustól életbe lépő változások hogyan érintik majd a magyar igazolványt használókat.

A magyar igazolvánnyal eddig évente négyszer lehetett utazni Magyarországon belül, 90 százalékos kedvezménnyel, ez válik ingyenessé tavasztól. A kedvezmény a magyar igazolvánnyal rendelkezők hozzátartozóira is vonatkozik majd.

A Transtelex pedig annak is utánajárt, hogy kettős állampolgársággal rendelkező határon túliakra érvényes-e ez a jogosultság. A MÁV ügyfélszolgálatán azt a választ kaptuk, hogy

csak a Magyar igazolvánnyal, illetve a Magyar hozzátartozói igazolvánnyal rendelkező személyek jogosultak rá, ha valaki kettős állampolgár, az még nem jogosítja fel az ingyenes utazásra. Csak a Magyar igazolvány az, amely különféle alanyi jogon járó kedvezmény igénybevételére jogosítja fel tulajdonosát Magyarország területén.

Magyar igazolványt Magyarország romániai külképviseletein lehet igényelni, a kolozsvári főkonzulátus honlapján elérhetők a legfontosabb információk, amikből az igénylők megtudhatják, hogy milyen okmányok bemutatása szükséges az igényléshez, illetve az igazolvány milyen kedvezmények igénybevételére jogosítja fel tulajdonosát.

Magyar igazolvány kiadását kérheti a Romániában állandó lakóhellyel rendelkező, magát magyar nemzetiségűnek valló személy (kiskorú esetén a törvényes képviselő által).

Feltételek a Magyar igazolvány igényléséhez:

  • magyar anyanyelv
  • a magyar nyelv ismerete
  • magát magyar nemzetiségűnek valló személyként tartja magát nyilván (pl. magyar nyelvből érettségi bizonyítvány)
  • a lakóhely szerinti állam területén működő egyház magyar nemzetiségűként tartja nyilván
  • a lakóhely szerinti állam területén működő magyar szervezetek nyilvántartott tagja.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!