Világszerte több millió óhitű ortodox ünnepelte január 6-án és 7-én a karácsonyt

2024. január 7. – 18:38

Másolás

Vágólapra másolva

Több európai országban, például Szerbiában, Oroszországban, Ukrajnában, Grúziában, vagy például Afrikában Egyiptomban és Etiópiában a szenteste január 6-án jött el. Azért „csak” most, mivel a keleti keresztények (ortodoxok) egy csoportja még mindig a gregorián naptárreform előtti régi naptárat, a julián naptárat használja, és aszerint bizony most kell megtartani karácsony ünnepét.

Az ortodox Románia nagy többsége a gregorián naptár szerint, a nyugati keresztényekkel egy időben, december 25-én tette ezt meg. Viszont az orosz és szerb ortodoxok, az örmények, a grúzok, az etiópok, a palesztinok, valamint a posztszovjet tagköztársaságok (a kazah ortodoxok és a kirgizek is) januárban ünneplik a karácsonyt.

A ciszjordániai Betlehemben III. Teofilosz jeruzsálemi görög pátriárka éjféli misét tartott a Születés templomában a görög ortodox karácsony alkalmából. A ciszjordániai városban a pátriárka a gázai konfliktussal kapcsolatban Isten bocsánatáért, a békéért és az igazságért imádkozott.

III. Teofilosz görög pátriárka Betlehemben – Fotó: Mosab Shawer / AFP III. Teofilosz görög pátriárka Betlehemben – Fotó: Mosab Shawer / AFP
III. Teofilosz görög pátriárka Betlehemben – Fotó: Mosab Shawer / AFP

A bagdadi örmény templomban alig néhány tucatnyi iraki örmény ortodox keresztény volt jelen a szombati karácsonyi misén. Az iraki keresztények nagy része a gázai palesztinok iránti szolidaritásból lemondta a részvételt a karácsonyi és újévi ünnepségeken.

Moszkvában az orosz ortodox egyház vezetője Kirill pártiárka tartott Istentiszteletet a Megváltó Krisztus Székesegyházban.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a közösségi felületekre posztolt videók szerint karácsony éjjelén az ukrajnai invázióban elesett katonák családtagjaival együtt részt vett a karácsonyi istentiszteleten a Novo-Ogarjovói elnöki rezidencia templomában.

Az ukrán fővárosban, Kijevben sokan a jeges Dnyipro folyóba merülve már az Epifániát ünnepelték azok az ortodoxok, akik túl vannak a karácsonyozáson és az új éven. Bulgária-szerte is több ezren merültek a folyók és tavak téli vizébe, ahova a papok a feszületet dobták. A hagyomány szerint az a személy, aki visszaszerzi, megszabadul a gonosz szellemektől, és egészséges lesz egész évben.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!