A Németországban élő románok száma már szinte súrolja az egymilliót

2024. január 6. – 15:40

Másolás

Vágólapra másolva

A 2022-es népszámlálás nem teljesen megbízható adatai sem tudták átkozmetikázni annyira a valóságot, hogy ne legyen világos, Románia a demográfiai hanyatlás szélén áll. A jelenség elsősorban a nagymértékű migrációnak köszönhető. Bár 15 év telt el az ország európai uniós csatlakozása óta, az elvándorlás nem hagyott alább.

Közel hatmillió román él vagy tartózkodik külföldön, többségük első generációs kivándorló. Ezeknek egy része nem is szerepel a befogadó ország hivatalos nyilvántartásában, vagy esetleg itt is, ott is megszámolják őket. Az Olaszországban élő külföldi lakosok közel negyede román, Spanyolországban pedig a románok számítanak a legnagyobb EU-s kisebbségnek. Az Egyesült Királyságban is meghaladja számuk az egymilliót, és most már a németországi román közösség is megközelíti ezt a számot.

A németországi statisztikák szerint, amiket a Ziarul Financiar idéz, 2023-ban a románok lettek a legnépesebb uniós országból származó kisebbség Németországban, megelőzve a lengyeleket. A német statisztikai hivatal adatai szerint 2023-ban a Németországban élő románok száma meghaladja a lengyelekét (880 780) és az olaszokét (644 970) is. Románia ezzel az EU legnagyobb „népességszállítójává” vált Németország számára – vonja le a következtetést a gazdasági portál.

A lap az 55 éves Eugennel is beszélgetett, aki megtartotta román állampolgárságát is, de már több mint öt éve Németországban él, ahol egy Düsseldorf melletti telken épített házat, amelynek kertjében – elmondása szerint – szívesen termeszt paradicsomot, hagymát és más zöldségeket, gyümölcsöket. Gyermekét is ott neveli, és teljesen másképp él, mint korábban Romániában, a főváros központjában lévő tömbházában.

Hozzá hasonlóan sok román ment nyugatra, hogy megtalálja azt, ami otthon nem volt meg: fejlett infrastruktúrát, egészségügyi szolgáltatásokat és nem utolsósorban pénzt. A német statisztikai hivatal adatai szerint 2015 és 2022 között megduplázódott a Németországban élő románok száma, tavaly elérte a 883 670-es lélekszámot.

Így 2022-ben az Európai Unióból Németországban élő román állampolgárok száma meghaladja a lengyelekét (880 780) és az olaszokét (644 970) – derül ki ugyanezen adatokból, és Románia lett az az európai ország, amelynek a legtöbb állampolgára tartózkodik életvitelszerűen Németországban.

A Romániából való kivándorlás egyik fő oka még mindig a munka és a karrierlehetőségek keresése. A célországok magasabb fizetést, jobb munkakörülményeket, gyorsabb karrierépítési lehetőségeket kínálnak. Németországban például a törvényes minimálbér 12,41 euró óránként, és a 14 euró felé tart.

A Deutsche Welle szerint Németországban 23,8 millió ember, azaz a teljes lakosság 28,7%-a külföldi származású. A Szövetségi Statisztikai Hivatal azokat a polgárokat sorolja ebbe a kategóriába, akik német állampolgárság nélkül születtek, vagy akiknek legalább az egyik szülője nem német származású.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!