111 éves korában meghalt Olaszország legidősebb férfije

2024. január 2. – 10:40

111 éves korában meghalt Olaszország legidősebb férfije
Tripoli Giannini, Olaszország legidősebb férfije – Fotó: Comune di Cecina

Másolás

Vágólapra másolva

111 éves korában meghalt Olaszország legidősebb férfije, Tripoli Giannini. A Tripolino becenévre hallgató férfit szilveszterkor érte a halál cecinai otthonában. Giannini a második legidősebb férfi volt Európában, a francia André Ludwig 75 nappal volt idősebb nála.

Giannini 1912-ban született a Toszkánában található Cecinában. Túlélt két világháborút és két világjárványt, a felesége negyven éve halt meg. Tavaly augusztusban ünnepelte 111. születésnapját, akkor azt nyilatkozta, az a titka, hogy nem dohányzik, stresszmentes élet él, könnyű ételeket fogyaszt, és minden egyes napot ajándéknak fog fel.

Giannini példája is rámutat, hogy Olaszországban egyre többen érik meg a százéves kort. Szardínia egyike annak az öt régiónak, ahol a legtöbb százéves él a világon, és a szintén olaszországi Genovában él a legtöbb százévesnél idősebb ember. Az olasz statisztikai hivatal szerint 2023-ban 22 ezer százévesnél is idősebb ember élt az országban, ami új rekord. A többségük egyébként nő.

(Guardian)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!