Már közel 50 halálos áldozata van a Japánban történt hétfői földrengésnek

2024. január 2. – 06:49

Már közel 50 halálos áldozata van a Japánban történt hétfői földrengésnek
A földrengés nyomán kialakuló tűz pusztítása Vadzsima városában – Fotó: Fred MERY / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A legfrissebb jelentések szerint legalább 48-an meghaltak, miután nagy erejű, 7,6-os magnitúdójú földrengés rázta meg Japán középső részét hétfőn, írja a CNN. A hatóságok közlése szerint egy idős férfi azután halt meg, hogy sikerült kimenteni a romok alól. A mentőcsapatok jelenleg is nagy erőkkel kutatnak túlélők után.

A halálos áldozatok mellett többtucatnyian sérültek meg. Több mint száz lakóház és bolt égett le a földrengés nyomán kialakuló tűzben. A katasztrófa miatt közel 60 ezert embert kellett evakuálni és 45 ezernél is több háztartás maradt áram nélkül Isikava prefektúrában, ahol a földrengés epicentruma volt. Az utórengések és a cunamik veszélye miatt ezrek töltötték a hétfő éjszakát evakuációs központokban.

A földrengés helyi idő szerint hétfőn 16:10 körül történt, és több mint 60 utórengés követte. Elsősorban a Honsú sziget nyugati partvidékét rázta meg a földmozgás. Nem sokkal később cunamiriadót adtak ki, amelyet később visszaminősítettek, kedden pedig mindenhol visszavontak. A japán nukleáris szabályozó hatóság szerint a Japán-tenger mentén fekvő atomerőművekben nem okozott problémát a hétfői földrengés.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!