Gyorsított háborús előkészületekre szólított fel Kim Dzsongun

2023. december 28. – 07:00

Másolás

Vágólapra másolva

Észak-Korea vezetője, Kim Dzsongun sürgette a Koreai Munkapártot, hogy gyorsítsa fel a háborús előkészületeket, ide értve az ország nukleáris programját is, közölte az állami média. A politikus épp egy hete jelentette ki azt is, hogy nem fél nukleáris támadást indítani, ha atomfegyverekkel provokálják, írja az AFP.

A kijelentések az éppen zajló párttalálkozón hangzottak el, ahol a vezető várhatóan nyilvánosságra hozza a 2024-re várható politikai döntéseit.

Kim Dzsongun felszólította a pártot, hogy több ágazatban gyorsítson a háborús előkészületeken, a nukleáris fegyvereken kívül a polgári védelmet is javítani szeretné. Hangsúlyozta, hogy a katonai helyzet szélsőségessé vált az eddig „példátlan washingtoni konfrontáció miatt”.

Ezzel valószínűleg arra utal, hogy Dél-Korea, Japán és az Egyesült Államok fokozta a védelmi együttműködést arra válaszul, hogy Észak-Korea idén soha nem látott gyakorisággal tesztelte fegyvereit. Az országok nemrég aktiváltak egy olyan rendszert, ami megosztja egymás között az észak-koreai rakétakilövésekkel kapcsolatos valós adatokat. A hónap elején egy amerikai nukleáris meghajtású tengeralattjáró érkezett a dél-koreai Busan kikötővárosba.

Azt, hogy az Egyesült Államok közös katonai gyakorlatban vesz részt a Koreai-félszigeten a dél-koreaiakkal és a japánokkal, Észak-Korea egy potenciális nukleáris háború provokatív lépéseinek minősítette.

Észak-Korea ebben az évben sikeresen felbocsátott egy felderítő műholdat, alaptörvénybe rögzítette atomhatalmi státuszát, és kipróbálta arzenáljában található legfejlettebb interkontinentális ballisztikus rakétát is.

A tavaly év végi pártgyűlésen Kim „az ország nukleáris arzenáljának exponenciális növelésére” szólította fel a pártot.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!