Veszélyben a világ egyik legfontosabb kereskedelmi útvonala, a Vörös-tengert is felforralta a gázai háború

Legfontosabb

2023. december 20. – 22:53

Veszélyben a világ egyik legfontosabb kereskedelmi útvonala, a Vörös-tengert is felforralta a gázai háború
Húszi deszantosok landolnak a Galaxy Leader szállítóhajó fedélzetén – Fotó: Houthi Media Center / Anadolu via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Már két hónapja is indítottak Jemenből rakétákat Izrael felé és támadtak meg kereskedelmi hajókat, de a dróntámadások és szabotázsakciók száma az elmúlt időszakban úgy megszaporodott, hogy a világ egyik legfontosabb kereskedelmi útvonalát, a Vörös-tengert sorra hagyják el átmenetileg a kereskedelmi hajótársaságok, ami megnöveli a szállítási és biztosítási költségeket.

A világgazdaságra leselkedő kockázatok keményebb fellépésre sarkallhatják a kereskedelmi hajókat eddig is védeni próbáló országokat. Az Egyesült Államok kedden bejelentette, hogy tíz ország együtt fog fellépni a Vörös-tenger hajóforgalmának védelmében, de az még nem világos, hogy ez miben fog kimerülni.

Két hónapja kezdődtek a Jemenből induló támadások

Először október 19-én jelentette az amerikai haditengerészet, hogy a USS Carney romboló a Vörös-tenger felett lelőtt négy robotrepülőt és több drónt, amelyek a jemeni partoktól Izrael irányába tartottak. Szaúd-Arábia ehhez hozzátette, hogy a saját légvédelme is leszedett egy robotrepülőt. A Jemen nyugati partvidékét ellenőrzésük alatt tartó húszik büszkén felvállalták az incidenst – amiről kiderült, hogy csak a nyitánya volt egy változatos eszközökkel és célpontok ellen végrehajtott sorozatnak.

A jemeni polgárháborúban a nemzetközileg elismert kormány ellen harcoló, Irán által támogatott húszik egyik fő célpontja Izrael vörös-tengeri kikötő- és üdülővárosa, Eilat lett, amelyet drónokkal, robotrepülőkkel és ballisztikus rakétákkal is célba vettek. A célpont Jementől való távolsága és az egyiptomi határhoz való közelsége miatt néhány becsapódás a szomszédba is jutott, de csak az egyiptomi Tabában rongálódott meg egy épület. Ez a minioffenzíva annyiban történelmi jelentőségűnek mondható, hogy az egyik ballisztikus rakétát az Arrow-3 izraeli légvédelmi rendszer a sztratoszférában semmisítette meg.

Közben a húszik elkezdték lőni a lövedékeiket leszedő amerikai rombolókat – eredmény nélkül, a szofisztikált légvédelmi rendszerek megbirkóztak a drónokkal és rakétákkal –, majd

célba vették Vörös-tengeren haladó kereskedelmi hajókat is.

Amerikai és brit hadihajók többször is segítettek a rakéta- és dróntámadások kivédésében, de ez nem mindig sikerült.

Az autókat szállító Galaxy Leadert helikopterről leereszkedő fegyveresek foglalták el, majd horgonyozták le – a 25 fős legénységgel együtt – a jemeni Hodejda kikötőjénél. A norvég MT Stindrát a múlt héten rakétatalálat érte, több szállítóhajót motorcsónakról soroztak meg gépkarabélyokkal. Az első polgári célpontoknál a húszik arra hivatkoztak, hogy ők csak Izraelbe tartó vagy izraeli érdekeltségű hajókat vettek célba – de ez az állítás nem állt meg a lábán.

A Galaxy Leader Törökországból tartott Indiába, a nemzetközi civil legénység tagjai között nincsenek izraeliek. A bahamai zászló alatt közlekedő hajó egy brit cég nevén van bejegyezve, amely részben Abraham Ungar izraeli milliárdos tulajdonában van. A hajót az incidens idején egy japán cég bérelte ki. A hajót üzemeltető cég szerint a Galaxy Leader lefoglalása súlyosan megsérti a nemzetközi hajózási törvényeket, valamint az áthaladás szabadságát, és veszélyt jelent a nemzetközi kereskedelemre is.

A húszik az X-en folyamatosan kommentálták a támadásokat, a Galaxy Leader elfoglalásáról pedig GoPro-videót is összevágtak:

A húszik egyik szóvivője azt állította, hogy a támadásokkal a gázai palesztinok mellett akartak kiállni, és azt is mondta, hogy addig folytatódni fognak az ehhez hasonló támadások, amíg Izrael nem engedélyezi elegendő élelmiszer- és orvosi segély bejutását a Gázai övezetbe.

A héten már a BP is lépett

Az itt haladó hajók azért is potenciális célpontot jelentenek, mert Jemen délnyugati csücske, a Rász Menheli-fok és a Vörös-tenger túloldalán található Rász Szijján-fok között alig 26 kilométer van, de a jemeni és a dzsibuti partok közötti átlagos távolság is csak 32 kilométer. A nagyobb szállítóhajók észak és dél felé is csak egy három kilométer széles sávban közlekedhetnek, azaz a húszik motorcsónakokkal is könnyedén meg tudják találni és el tudják érni őket. Arról nem is beszélve, hogy egy gerillamozgalomhoz képest meglepően fejlett fegyverekkel rendelkeznek.

A Vörös-tengernek ezt a déli kijáratát a hajósok évezredek óta veszélyes szakaszként tartják számon, innen a jemeni és dzsibuti partok közti szoros neve is: Báb el-Mandeb (A siralom kapuja). Ennek ellenére évente összesen 17 ezer teherhajó halad át rajta, a tankerek naponta csaknem kilencmillió hordónyi olajat és százezer köbméter cseppfolyós földgázt szállítanak – nagyobb részét a Perzsa-öböl felől észak, az európai piacok felé; ennél valamivel kisebb részét pedig Dzsidda és a több szaúdi olajkikötőből Kelet-Ázsiába. 2023 első félévének adatai alapján ez a mennyiség a globális tengeri kőolajszállítmányok 12, a cseppfolyós gázszállítmányok 8 százalékát teszi ki.

A húszi gerillák valószínűleg pontosan tudták, mekkora a szállítóhajók üzemeltetőinek tűrőképessége, ugyanis a múlt hét végétől a vezető szállítócégek sorra jelentették be azt, hogy a romló biztonsági helyzet miatt felfüggesztik a vörös-tengeri útvonal használatát. A norvég Maersk, a svájci székhelyű MSC és a francia CMA CGM csoport után hétfőn

a BP olajipari óriásvállalat is bejelentette, hogy szünetelteti a Vörös-tengeren keresztül történő szállításokat.

Laikusok számára kézenfekvő ellenlépésnek tűnhetne a szállítóhajók védelmének erősítése. Ahogy az a BBC elemzéséből kiderül, a két évtizeddel korábban, néhány száz kilométerrel délebbre garázdálkodó szomáliai kalózok jelentette fenyegetés elhárítására egy sor eszközt és protokollt kidolgoztak.

Azonban az LRAD magas frekvenciájú hangcsapás, a csónakmotor-bénító háló vagy a nagynyomású vízágyú szakértők szerint kellőképp felfegyverzett és eltökélt támadók ellen inkább veszélyes, mintsem eredményes – a rakétákkal és drónokkal szemben pedig maguk a szállítóhajók egyszerűen tehetetlenek.

Kalózok ballisztikus rakétákkal

Az elkövetők a nemzetközi médiában „húszik”-ként emlegetett jemeni milícia, mely a vallási értelemben a síitákhoz közel álló zaidi felekezetbe tartozó törzsekből verbuválódott a kétezres évek elején. Önmagukat ugyan Anszár Allahnak, azaz az Isten Frakciójának nevezik, de 2004-ben mártírhalált halt alapítójuk, Huszein al-Húszi és a mozgalmat domináló húszi törzs nyomán mindenki a húszi elnevezést használja. Ez a frakció eredetileg csak az ország északi-északnyugati hegyvidékén található zaidi törzsterületet fedte le, de 2014-ben a kormányzat általános népszerűtlenségét kihasználva meglepetésszerűen elfoglalta a törzsterületeitől délre fekvő fővárost, Szanaát, majd 2015 elején a legnagyobb kikötőket, Ádent és Hodejdát is.

Jemeni fegyveresek egy Izrael-ellenes tüntetésen a húszik által felügyelt fővárosban, Szanaában – Fotó: Mohammed Huwais / AFP
Jemeni fegyveresek egy Izrael-ellenes tüntetésen a húszik által felügyelt fővárosban, Szanaában – Fotó: Mohammed Huwais / AFP

Ez a terjeszkedés, és főképp az a tény, hogy a húszikat Irán katonai tanácsadókkal és fegyverekkel is támogatta, elfogadhatatlan volt Szaúd-Arábia és arab szövetségesei számára. Az akkor még csak oroszlánkörmeit próbálgató szaúdi trónörökös, Mohamed bin Szalmán úgy érezte, hogy hi-tech haderejével egy könnyű és látványos győzelmet arathat, ezért Szaúd-Arábia vezetésével 2015 tavaszán nagyszabású katonai intervenció indult meg a nemzetközileg elismert kormány visszahelyezéséért a hatalomba.

Azonban annak ellenére, hogy a szaúdiak és a velük szövetséges országok légiereje ellenállás híján akadálytalanul tudta szétbombázni az ország teljes infrastruktúráját, kilenc év alatt csak minimális eredményeket sikerült kicsikarni; 2019-ben még a szövetséges koalíció is kettészakadt. A pusztításban és emberi jogsértésben szintén jeleskedő húszik Áden kivételével az összes fontos hódításukat megvédték, és katonai erővel való elmozdításuk már évek óta nincs napirenden.

Viszont az alapvetően alacsony intenzitású konfliktus a világ legsúlyosabb humanitárius válságát idézte elő. A közvetlen áldozatok számát a „hivatalos” adatok nem hivatalos jellege miatt nehéz megbecsülni, de akár a félmilliót is elérheti. A 30 millió lakos 80 százaléka a fegyverszünet közepette is nyomorog; az éhínség, de különösen a járványok százával-ezrével viszik el az embereket.

A leköszönő Trump-kormány 2021 legelején külföldi terrorszervezetnek minősítette a húszikat, de a Biden-kormány ezt hivatalba lépve visszavonta. Ezt részben az iráni atomalku felújításához tett gesztus, részben pedig a jemeni humanitárius helyzet kezelése indokolhatta. A Fehér Ház most felülvizsgálhatja, hogy újra terrorszervezetnek minősítsék-e a húszikat.

Irán fegyverzi fel a húszikat

A húszi mozgalom bármilyen sikere egyben Irán sikere is: Teherán ugyanis a fegyverekben és kiképzőkben megnyilvánuló katonai támogatás fejében harcedzett és tettre kész szövetségesre tett szert.

Iránnak a harcias szólamokon kívül esze ágában sincs közvetlenül beavatkozni az amúgy szintén komoly katonai támogatásban részesített Hamász mellett, és az Iránnal szövetséges libanoni Hezbollah – annak ellenére, hogy a világ legnagyobb nem-állami haderejéről van szó – és Izrael konfliktusa is kimerül a belövések-válaszcsapások sorozatában.

Teherán megelégszik azzal, hogy a Hezbollahhoz hasonlóan a húszikon keresztül úgy tudja bizonyítani a palesztin „ellenállással” való szolidaritását, hogy közben ő maga közvetlenül nem válik hadviselő féllé. Irán hagyományosan a „háborúzok is, meg nem is” átlátszónak tűnő, azonban az eszkalációs fenyegetések közötti lavírozást lehetővé tevő klienspolitikát visz.

A hajózásra mért csapás bizonyos szempontból nem meglepő; Irán az elmúlt évtizedekben sokszor fenyegetőzött már a Perzsa-öböl hajózásának ellehetetlenítésével, és a húszikon keresztül fenyegetését a Hormuzi-szorostól eggyel nyugatabbra, a Báb el-Mandebnél válthatta valóra.

Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadó pénteken Izraelben járva azt mondta, hogy a Vörös-tengeren hajókat támadó, eltérítő húszik megfékezését az Egyesült Államok nemzetközi együttműködés keretében képzeli el, és ő is emlékeztetett, hogy miközben a ravaszt a húszik húzzák meg, a fegyvert Irán adja a kezükbe.

A tíz ország koalíciója rendezné a helyzetet

Ez a nyilatkozat is arra utalt, hogy az Egyesült Államok azt biztosan el akarja kerülni, hogy belerángassák egy közvetlenebb katonai konfliktusba, azonban valamit tennie kell, hogy ne eszkalálódjon tovább a helyzet a Vörös-tengeren.

Ha a nagy tankerek és konténerszállítók a Szuezi-csatorna helyett Afrikát délről kényszerülnek megkerülni, akkor az Európába 40, az Egyesült Államok keleti partjára 30 százalékkal hosszabb útvonalat jelent; ráadásul az Indiai-óceán nyílt vizei sokkal viharosabbak, ami szintén idő- és üzemanyag-veszteséggel járhat. A BBC-nek nyilatkozó iparági szakértő szerint az útvonal megváltoztatása mellett az ilyen konfliktusok miatt a társaságok biztosítási költségei is garantáltan megugranak, és a költségnövekedés végül mindig a fogyasztókon csapódik le.

A vörös-tengeri forgalom részleges felfüggesztése komoly csapás a háború miatt eleve komoly kihívásokkal szembenéző izraeli gazdaság számára: Eilat kikötőjének forgalma már december közepére 80 százalékkal csökkent. A másik nagy vesztes a gazdasági szempontból agyaglábakon álló Egyiptom, mely a 2022–23-as pénzügyi évben 9,4 milliárd dolláros bevételhez jutott a Szuezi-csatornán áthaladó forgalomból – ez az éves GDP nagyjából 2 százalékát teszi ki.

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője 2023. december 19-i sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy felülvizsgálják, terrorszervezetnek minősítsék-e a húszikat – Fotó: Drew Angerer / Getty Images
John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője 2023. december 19-i sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy felülvizsgálják, terrorszervezetnek minősítsék-e a húszikat – Fotó: Drew Angerer / Getty Images

Azonban a tengeri szállítmányozásra nem leselkedik olyan veszély, mint amikor 2021 tavaszán az Ever Given konténerszállító hajó közel egy hétre eltorlaszolta a Szuezi-csatornát, ugyanis a globális ellátási láncok ma már jóval olajozottabban működnek, mint a Covid-járvány idején. Azért az egész fenyegetést érdemes helyén kezelni, mert 2023 decemberének Vörös-tengere nem változott 1942 májusának Atlanti-óceánjává; és valószínű, hogy a fenyegetést hamarosan el fogják hárítani.

Izrael már – meg nem erősített értesülések szerint – november 30-án bombázott egy, a jemeni főváros, Szanaá közelében található fegyverraktárat. Kedden pedig az Egyesült Államok vezetésével nemzetközi koalíció alakult a vörös-tengeri hajózás védelmére. Ebben az Egyesült Államok mellett az Egyesült Királyság, Kanada, Bahrein, Franciaország, Norvégia, Spanyolország és a Seychelle-szigetek is részt vesz.

Ez akár azt is jelentheti, hogy akár napokon belül megkezdődhetnek a húszik csapásmérő eszközei elleni célzott támadások. És annak ellenére, hogy a húszi mozgalom Irán jó évtizede hű szövetségesének számít, többször is bebizonyították, hogy elsősorban a saját érdekeiket nézik, azaz esélyes, hogy a keményebb fellépés elveszi a kedvüket a további szabotázsakcióktól.

Nem súlyos, de nem is elhanyagolható kockázatot az jelenthet, hogy ha a húszik komolyan „az amerikai hajók temetőjévé” akarják változtatni a tengert, akkor a drónok rajokban való alkalmazása kimerítheti a járőröző rombolók légvédelmi rakétakészletét (melynek nagysága titok, de 90-100-ra rúghat). Az amerikai hadihajók eddig magabiztosan szedtek le akár 10-12, egyidejűleg támadó drónt is, azonban véges számú rakétával rendelkeznek, ahhoz pedig, hogy a Phalanx-gépágyúrendszereiket használják, veszélyes közelségbe kéne engedniük a hajó felé tartó lövedékeket.

Mondjuk az amerikai flotta nagyságát ismerve valószínűleg nem fog gondot okozni a hadihajók rotációja. A Pentagon is inkább a költségek miatt szívja a fogát, ugyanis ahogy azt már az Ukrajna elleni orosz dróncsapásoknál láthattuk, miközben a támadó egy néhány ezer, legfeljebb néhány tízezer dolláros eszközt vet be, addig egy-egy szofisztikált irányított rakéta ára egymillió dollárnál kezdődik – a rombolókon használt legmodernebb, SM–6-os rakéták ára 4,5 millió dollár.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!