Netanjahu: A pokol tüzét zúdítjuk a Hamászra

2023. december 20. – 09:56

frissítve

Netanjahu: A pokol tüzét zúdítjuk a Hamászra
Izraeli katonák egyeztetnek az izraeli-gázai határ közelében, december 18-án – Fotó: Ronen Zvulun / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok kérésére ismét elhalasztották az ENSZ Biztonsági Tanácsának Gázával kapcsolatos szavazását. A BBC beszámolója szerint a szavazást most csütörtök reggelre halasztották. Diplomaták szerint az Egyesült Arab Emírségek és az Egyesült Államok nem tudtak megegyezni a határozat megfogalmazásáról.

Korábban Antony Blinken amerikai külügyminiszter azt mondta, hogy az Egyesült Államok úgy véli, Izraelnek kötelessége felszámolni a Hamász által jelentett fenyegetést, ugyanakkor minimalizálniuk kell a gázai civil áldozatok számát.

Az ENSZ 15 tagú Biztonsági Tanácsa eredetileg hétfőn szavazott volna az Egyesült Arab Emírségek által kidolgozott határozatról. Ezt előbb keddre, majd szerdára halasztották el, hogy olyan szövegezést dolgozzanak ki, amelyet az Egyesült Államok és Izrael is elfogad – vétójoga csak az előbbinek van – Oroszországhoz, Kínához, Franciaországhoz és az Egyesült Királysághoz hasonlóan –, de a katonai akciók végrehajtójaként nélkülözhetetlen, hogy Izrael számára is elfogadható legyen a határozat tartalma.

(BBC, Sky News)

A Gázai övezetet vezető Hamász kormányzati szekciója bejelentette, hogy már több mint 20 ezer ember vesztette életét október 7-e óta az izraeli légi- és szárazföldi offenzívában. Arról a gázai kormányszervek nem nyilatkoztak, hogy ebből mennyi lehet a fegyveres (azaz egy háborúban legitim célpontnak számító ember), de arról igen, hogy az áldozatok között 8000 gyerek és 6200 nő van.

És akkor egy forráskritikai kitérő: Annak ellenére, hogy pont a Hamásznak nehéz elhinni bármit is, ez az adat nagyjából megfelelhet a valóságnak. Legalábbis – ahogy azt a Gázát sujtó humanitárius katasztrófa kapcsán is megemlítettük – a korábbi konfliktusok során az ENSZ által később jelentett adatokkal és az összes áldozatra vonatkozó izraeli adatokkal összevetve nem voltak kiugróan nagy eltérések az áldozatok számában. Sőt, a Reutersnek nyilatkozó ENSZ-tisztségviselők szerint a kommunikációs és egészségügyi infrastruktúra összeomlása miatt egyre hézagosabb lehet a szervezethez beérkező információ, ezért nem hogy a bejelentettnél kevesebb, hanem éppen ellenkezőleg, több lehet az áldozatok száma.

(AFP)

Az izraeli miniszterelnök nyilatkozatban reagált az ideiglenes és tartós tűzszünetekről, illetve egy új fogolycsere-megállapodásról keringő hírekre. Benjámin Netanjahu leszögezte, hogy Izrael egészen a Hamász megsemmisítéséig folytatja a harcot (a terrorszervezet nemzetközi gazdasági hálózata, illetve emigráns politikai vezetése eddig érintetlen maradt),

Mindenki, aki úgy gondolja, hogy megállunk, elszakadt a valóságtól. A pokol tüzét zúdítjuk a Hamászra. Minden terroristára, az elsőtől az utolsóig, halál vár. Két választás áll előttük: vagy megadják magukat, vagy meghalnak.

Szerdán az ENSZ Élelmezési Világalapja (WFP) és a Jordán Hasemita Jótékonysági Szervezet (JHCO) 46 teherautókonvoja összesen 750 tonnánál is több élelmiszert szállított szerdán a háború sújtotta övezetbe Kerem Salom izraeli határátkelőn át. A szállítmányról hírt adó WFP közleményében hangsúlyozta, hogy a Kerem Salom-i határátkelő megnyitásával növelni tudják az övezetbe küldött élelmiszerszállítmányok volumenét, és gyorsítani tudják a segélyszállítmányok célba juttatását. Korábban ugyanis Izrael a segélyszállítmányok elől is lezárta a gázai átkelőket, így a humanitárius szervezetek kénytelenek voltak az egyiptomi Rafah átkelőjén keresztül bejuttatni, ami bizonyos esetekben extra bonyodalmakkal járt.

(MTI)

Egy magas rangú Hamász-tisztviselő azt mondta, hogy a csoport nem fogja elengedni az izraeli túszokat csak azért, hogy utána azonnal folytatódjon a háború. „A mi elképzelésünk nagyon világos, meg akarjuk állítani az izraeli agressziót Gázában” – mondta Ghazi Hamad, a Hamász szóvivője és külügyminiszter-helyettese az al-Dzsazírának. Hamad szerint a Hamász inkább egy „nagy kompromisszumról” tárgyalna a palesztin foglyokkal és az izraeli túszokkal kapcsolatban.

(Sky News)

A Hamász Egyiptomban tárgyaló küldöttsége lapértesülések szerint egy újabb fegyverszüneti megállapodásról is tárgyal – ahogy az lenni szokott, Izraelt csak közvetítőkön keresztül elérve. A terrorszervezet emigráns politikai szárnya által tett nyitóajánlat 40 civil túsz elengedéséről szól, méghozzá egyhetes fegyvernyugvás fejében. Arról ellentmondó értesülések láttak napvilágot, mekkora a fogadókészség izraeli részről az ajánlatra. Az előző megállapodás keretében összesen 105, október 7-én elfogott túsz (köztük 21 thai és 1 filippinó vendégmunkás) került szabadlábra, cserébe Izrael összesen hét napig szüneteltette az offenzívát. Azaz a jelenlegi ajánlat a korábbi megállapodásnál kedvezőtlenebb, miközben az izraeli kormányzat következetesen azzal érvel a Gázát földdel egyenlővé tevő légi-szárazföldi offenzíva mellett, hogy csak így lehet nyomást gyakorolni a Hamászra. Másfelől a Netanjáhu-kormányzatra folyamatosan óriási nyomás nehezedik az izraeli közvélemény részéről a túszok biztonságának garantálása érdekében, és ez a nyomás még komolyabb azóta, hogy az IDF katonái tévedésből lelőttek három, a palesztin terroristák fogságából megszökött izraeli túszt.

(via Axios, Times of Israel)

A Wall Street Journal információi szerint titkos tárgyalások folynak a Ciszjordánia egy részét kvázi-kormányként vezető Palesztin Hatóságot vezető Fatah mozgalom és a Gázai övezetet (az izraeli invázió óta már csak névleg) vezető Hamász között. A tárgyalások célja az, hogy a Gázában a megsemmisülés szélére került, ámde Ciszjordániában egyre népszerűbb Hamász tagozódjon be a nemzetközileg elismert politikai entitásnak számító Palesztin Felszabadítási Szervezetbe. Ezáltal a Hamász egyes elemei megmenekülhetnek az izraeli retorzióktól, más részről a korrupt és a ciszjordániai palesztinok érdekeit kevéssé érvényesítő PFSZ szervezetileg és legitimációs szempontból is megerősödhet.

A forgatókönyv előtt azonban számos buktató áll; a Hamász befolyásos gázai vezetője, Jahjá Szinvár például mereven ellenzi, és Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság 88 évesen már kevéssé erélyes vezetője sem valószínű, hogy támogatja.

A Facebookot és az Instagramot tulajdonló Metát felülvizsgálta a Meta saját Felügyelő Bizottsága, és arra jutottak, hogy kétszer is hibázott a cég, amikor az izraeli háborúval kapcsolatos tartalmat távolított el, írja a BBC.

Az egyik egy Instagram-videóhoz kötődik, amely a gázai Al-Sifa kórház elleni támadás következményeit ábrázolja. A másik egy izraeli nő elrablásáról készült felvétel volt. A Meta kezdetben leszedte ezeket, de a testület úgy döntött, hogy nem kellett volna, így az automatizált moderáló eszközökkel „helytelen elhallgatás” történt.

Kairóba érkezett Iszmail Hanije, a Hamász vezetője, aki a korábbi pletykákkal szemben mégis személyesen jelent meg a tárgyalásokon. Hanije egyiptomi tisztviselőkkel ült asztalhoz, elsősorban az Izraellel folytatott háború fejleményeiről beszélnek, közölte a Hamász terrorcsoport.

A Hamász vezetőjét szerdán Egyiptomba várták, hogy tárgyaljon a gázai új fegyverszünetről Izraellel. Izrael belement egy újabb tűzszünet lehetőségébe újabb túszok elengedéséért cserébe, írja a Guardian.

A Hamász jelenleg Katarban tartózkodó feje, Iszmail Hanije az AFP egyik forrása szerint valószínűleg egy delegációt küld majd Egyiptomba, hogy tárgyaljon a fegyverszünetről. Izrael kedden jelezte, hogy hajlandó leülni a Hamásszal tárgyalni a Hamász által fogvatartott 129 fogoly szabadon engedéséről. Izrael cserébe készen áll a szünetre és az újabb gázai segélyek beengedésére.

Kedden újabb tűzszüneti határozatról szavazott volna kedden az ENSZ Biztonsági Tanácsa, de elhalasztották a szavazást.

Az előző nap eseményeit ide kattintva tudják visszaolvasni.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!