Ursula von der Leyen beadta a farkasok kilövését könnyítő javaslatot

2023. december 20. – 22:02

Másolás

Vágólapra másolva

Ursula von der Leyen benyújtotta a farkasok kilövését megkönnyítő javaslatát az Európai Bizottság elé. Az európai szabályozás jelenleg szigorú, és több helyen valóban lehet gond az állatokkal, több természetvédő azonban úgy gondolja, hogy nem a vadászat megkönnyítése lehet a legjobb megoldás.

2022-ben egy farkas ölte meg Von der Leyen póniját, Dollyt, sokan úgy gondolják, hogy személyes indíttatásból karolta fel a farkaskilövés ügyét. Bosszúhadjárat ide vagy oda, a farkasok garázdálkodása tényleg fontos probléma, amivel a vidéki gazdák évek óta küzdenek Európában.

Bár a farkasok Európában védett fajnak számítanak, a tagállamok kormányai különleges körülmények között engedélyezik a kilövésüket. A Dolly halálát követő hetekben Von der Leyen már utasította az Európai Bizottság tisztviselőit, hogy vizsgálják felül az európai farkasok védelmére vonatkozó szigorú szabályokat. Idén november végén a farkasveszély „mélyreható elemzését” kérte, miután ezek a jelentések a haszonállatok elleni támadások számának emelkedéséről szóltak.

Von der Leyen javaslata az, hogy a farkasfajt húzzák ki a Berni Egyezmény fokozottan védett állatfajainak listájáról, ehelyett a védett, de vadászható fajok közé kerüljön.

A természetvédők azzal érvelnek, hogy a farkasok a természetes tápláléklánc részei voltak, amíg ki nem irtották őket, egyébként pedig a természet „egészségügyi rendőreként” szolgálnak: megölik például a beteg szarvasokat, így megakadályozzák, hogy azok megfertőzzenek másokat.

Természetvédők és farkasszakértők szerint a kilövés helyett célszerűbb lenne inkább elkeríteni a farkasok célpontjául szolgáló állatokat, ez persze költségesebb lenne, mint a védettségi státusz megváltoztatása.

A WWF Magyarország által idén nyáron készített országos, reprezentatív kutatás pedig azt mutatta, hogy a megkérdezettek több mint kétharmada fontosnak tartja, hogy a farkasok Magyarországon, természetes élőhelyükön éljenek. Nagy felháborodást keltett itthon is, amikor egy vadász kilőtte azt a farkast, aki Svájcból egészen Magyarországig vándorolt.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!