Öt és fél évre ítélték az eurószázmilliókkal zsonglőrködő vatikáni bíborost

2023. december 16. – 20:27

Másolás

Vágólapra másolva

Giuseppe Pignatone a vatikáni bírói testület elnökének szombati bejelentése szerint öt év hat hónap börtönbüntetést kapott Angelo Becciu bíboros, Ferenc pápa egyik bizalmasa, akinek ügyében korábban dél-olaszországi maffiás szál és londoni luxusingatlan is előkerült. Becciut emellett pénzbírságra ítélték, és örökre eltiltották hivatali hatalma gyakorlásától, ő azonban továbbra is tartja, hogy ártatlan, és jelezte, hogy fellebbezni fog – írja az MTI.

Becciu 2011 és 2018 között a szentszéki államtitkárság harmadik számú vezetője volt. Időközben viszont kiderült róla, hogy korábban több olyan ügyletet is folytatott, amikben a szentszék nevében vásárolt ingatlanokat, közel félmilliárd eurós hiányt okozva ezzel a kasszában. Becciu bíboros ellen sikkasztás és hivatali visszaélés gyanújával indult ügyben emeltek vádat 2021 júliusában, de már 2020 őszén kénytelen volt lemondani, miután a vatikáni és az olasz ügyészség is több vizsgálatot indított ellene.

A vádak között csalás, korrupció, sikkasztás, hivatali hatalommal való visszaélés, pénzmosás is szerepelt. Alessandro Diddi ügyész az ítélet előtti felszólalásában Becciu bíborost bűnszervezet létrehozásával vádolta meg, emlékeztetve, hogy a londoni ingatlanügylet mellett Becciu számos más tranzakcióval károsította meg a Vatikánt. A bíborosra az öt és fél éves börtönbüntetés mellett nyolcezer eurós bírságot is kiszabtak. Ez az első alkalom, hogy a Vatikánban bíborost ítélnek el nem egyházi bűncselekményért.

Ezen kívül egyebek mellett három év kilenc hónapot szabtak ki Cecilia Marognára, akinek Becciu bíboros közbenjárásával a szentszéki államtitkárság közel hatszáz ezer eurót utalt át humanitárius célokra, de mint kiderült, a nő az összegből elsősorban luxuscikkeket vásárolt magának, és a bíróság összesen több mint 200 millió eurós vagyonlefoglalást rendelt el az elítéltekkel szemben. A korábban összeesküvést emlegető, és az ártatlansága mellett hevesen kitartó Becciu továbbra is tagadja, hogy elkövetett volna bármit, és jelezte, hogy fellebbez majd.

A Ferenc pápa egyik bizalmasának számító bíboroshoz köthető tranzakciókról a Vatikán nyomozása során hamar nyilvánvalóvá vált, hogy azokat senki nem felügyelte. Az ügyben dél-olaszországi maffiás szál és londoni luxusingatlan is előkerült, ezekről bővebben itt írtunk.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!