Szerbiai választások: valósággal szőnyegbombázzák a politikai üzenetekkel a vajdasági magyarokat

2023. december 15. – 11:19

Másolás

Vágólapra másolva


Vasárnap előrehozott országos parlamenti és tartományi választást tartanak Szerbiában, illetve 65 dél-szerbiai településen előrehozott önkormányzati választást is. Az országos parlamentbe jutásért 18 párt és pártszövetség listája versenyez, az indulók között egyetlen magyar van, a VMSZ listája.

A Telex arról ír, hogy példátlan nagyságú összegeket költöttek a kampány során a vajdasági magyarok Facebookos hirdetésekkel való szőnyegbombázására.

A közvélemény-kutatások Aleksandar Vučić köztársasági elnök pártja, a Szerb Haladó Párt (SNS) győzelmét várják. Az alakulat a mostani kampány legnagyobb hirdetője is, a hivatalos statisztikában az látszik, hogy az elmúlt 30 napban 60 ezer eurót költött hirdetésékre.

A második legtöbbet viszont érdekes módon a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) fordította Facebook-hirdetésre, mutat rá a Telex. A magyar párt a szerb kormánykoalíció tagja és 5 képviselője van a szerb Nemzetgyűlésben. A szervezet több tagjának oldalain összesen közel 32 ezer eurót költöttek Facebook-hirdetésekre. A VMSZ összesen 430 hirdetést pénzelt ebből. Ezek a hirdetések szinte mind magyar nyelvűek, és földrajzilag 98 százalékban a Vajdaságban élő felhasználókra, azon belül is egy 50-100 ezer fős csoportra targetálták őket.

Ekkora közönségre ilyen mértékű hirdetés már elég durva szőnyegbombázásnak számít. Olyan nagyságrendűnek, mint amit a Fidesz üzenetét sulykoló csatornákról kaptak a magyar facebookozók tavaly márciusban.

A kampányhajrába nemcsak a Fidesz, hanem az RMDSZ is bekapcsolódott. A vajdasági magyar emberek számíthatnak a Romániai Magyar Demokrata Szövetségre, számíthatnak az erdélyi magyarokra, mint ahogy számíthatnak minden olyan közösségre, amely kisebbségben él, és osztja azt a sorsközösséget, amelyen a Magyarország határain kívül rekedtek osztoznak – hangsúlyozta Kelemen Hunor RMDSZ-elnök csütörtökön Szabadkán.

A politikus a Vajdasági Magyar Szövetség kampányzáró rendezvényén vett részt, számolt be azMTI is. Beszédében kiemelte: a Kárpát-medencei magyarok alapállása, hogy ki kell állni egymás mellett, és egymást kell erősíteni. A határon túli magyarok közös sorson és közös jövőn osztoznak, és „meg vagyok győződve arról, hogy a 20. század után a 21. században a Kárpát-medencei magyarok, a Magyarország határain kívül élő magyar közösségek sikeres évszázadokat tudhatnak maguk előtt, hogyha elvégzi mindenki azt a feladatot, amelyet a nemzetért, a közösségért el kell végezni”.

Beszéde végén Kelemen Hunor leszögezte, hogy a VMSZ-nek vasárnap győznie kell a választásokon, hogy „a magyaroknak maradjon erős képviselete, és ha már megmutattuk az erőnket, mutassuk meg közösen ismét, hogy velünk magyarokkal a következő évtizedben is számolni kell a Kárpát-medencében mindenhol”.

Pásztor Bálint, a VMSZ megbízott elnöke és parlamenti listavezetője rámutatott, hogy kisebbségi sorsban minden választás sorsdöntő, hiszen a közösség azonnal megérezné, ha kevesebb politikus képviselné az érdekeit.

„Mi arra készülünk vasárnap, hogy győzni fogunk. Azért készülünk erre, mert azt gondoljuk, hogy mindent megtettünk ennek érdekében az elmúlt hat évben, és nem csak az elmúlt hat évben, hanem az azt megelőző hetekben, hónapokban és években is, és abban bízunk, hogy a vajdasági magyar közösség méltányolni fogja azt a munkát, amelyet a Vajdasági Magyar Szövetség Pásztor István vezetésével az elmúlt 17 évben megvalósított annak érdekében, hogy Vajdaságban jó legyen magyarnak lenni” – hangsúlyozta beszédében a megbízott pártelnök.

Szerbiában a legutóbbi népszámlálás adatai szerint nagyjából 170 ezer magyar él, a Vajdasági Magyar Szövetség ezer szálon kötődik a Fideszhez. A VMSZ már a 2010-es években nagyon szoros együttműködést alakított ki Orbán Viktorékkal, ennek köszönhetően lett a párt európai parlamenti képviselője Deli Andor. Szijjártó Péter külügyminiszter már idén tavasszal Vucic mellett kampányolt Belgrádban. Aztán novemberben Lázár János vonatozott el Szerbiába, és Palicson arra biztatta az ott élőket, hogy a mostani kormányukat támogassák a választáson, mert ez Magyarország érdeke is.

Pár hete Lázár János ennél konkrétabban is megkarcolta Szerbia szuverenitását. Felajánlotta, hogy a választásra 40 embere megy majd el Szabadkára a választói kerületéből, amiért cserébe Pásztor Bálint, a VMSZ megbízott elnöke tavasszal a magyar választási kampány idejére ígért segítséget.

A legutóbbi szerbiai választás előtt Novák Katalin (még Fidesz-alelnökként) az MTI-ben kiadott közleményben biztatott a VMSZ jelöltjeinek támogatására, a tavalyi magyar parlamenti választás után pedig abból lett kisebb botrány, hogy kiderült: a Vajdaságban több helyen nem a posta, hanem a VMSZ aktivistái kézbesítették és gyűjtötték be a határon túli magyarok szavazólapjait. A Nemzeti Választási Bizottság az ezzel kapcsolatos panaszokat elutasította.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!