Biden: Putyin elbukott, nem sikerült uralma alá hajtania Ukrajnát

2023. december 13. – 00:38

Biden: Putyin elbukott, nem sikerült uralma alá hajtania Ukrajnát
Volodimir Zelenszkij és Joe Biden közös sajtótájékoztatójukon december 12-én – Fotó: Mandel Ngan / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden találkozott, majd közös sajtótájékoztatót tartott Joe Biden amerikai és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Elsőként Biden beszélt, aki azt mondta, hogy mikor 2022 februárjában az orosz tankok áttörtek Ukrajnába, sokan azt gondolták, hogy Ukrajna pár napon belül elesik. Emiatt az, hogy még szinte két évvel később is tartják magukat, már önmagában is győzelemnek számít.

„Putyin elbukott. Nem sikerült uralma alá hajtania Ukrajnát. A bátor ukránok minden adandó alkalommal szembeszálltak az akaratával”

– mondta Biden. Azt is mondta, hogy ebben komoly szerepe volt annak, hogy az USA és szövetségesei folyamatosan támogatják az ukrán honvédelmet. Szerinte Ukrajna erősebben, a nyugati világba beépülve jön majd ki ebből a háborúból.

„Kivéve, ha hátat fordítunk neki.”

Kijelentette, hogy amíg tudják, támogatják Ukrajnát, ezért ma engedélyezett egy 200 millió dolláros katonai segélycsomagot. Azonban egyre nehezebb, és Putyin azzal számol, hogy az USA egy idő után felhagy a támogatással.

„Orosz lojalisták a múlt héten ünnepeltek Moszkvában, miután a republikánusok blokkolták az Ukrajnának szánt segélycsomagot”

– mondta, hozzátéve, hogy egy orosz tévés még gratulált is a republikánusoknak.

Úgy látja, hogy egy demokráciában kompromisszumra van szükség, és Ukrajna támogatásához szükség van arra, hogy rendbe tegyék az amerikai bevándorlási rendszert.

Zelenszkij azt mondta, hogy Putyin egy elnyúló háborúra játszik, hogy kivéreztesse Ukrajnát. Épp ezért van szükségük támogatásokra, főleg fegyverekre. Szerinte a levegőben tudják megnyerni a háborút, mert aki az eget uralja, az dönti el, meddig tart a háború. Ezért is örül például az amerikai Patriot rakétarendszereknek.

Újságírói kérdésre azt mondta, hogy nem akar belemenni a részletekbe arról, hogy kivel és miről tárgyalt az elmúlt napokban, de pozitív jeleket kapott. A béketárgyalások kérdése is felmerült, és újra megerősítette álláspontját: ukrán területek feladása őrültség.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!