Meghosszabbították a tűzszünetet

2023. november 30. – 08:10

Másolás

Vágólapra másolva

Letelt ugyan az izraeli túszok és palesztin foglyok cseréjével tető alá hozott tűzszünet, de az utolsó pillanatban mégis sikerült meghosszabbítani – írta a CNN a tárgyalásokban közvetítőként részt vevő Katarra hivatkozva. A bejelentés egy napra szól, de a tárgyalások továbbra is folytatódnak, annak reményében, hogy hosszabb távú tűzszünetet is sikerül kialkudni.

Izrael korábban jelezte, hogy minden tizedik elengedett izraeli túszért kész újabb egy nap tűzszünetet adni. A Hamász október 7-i támadásakor a fegyveres szervezet csaknem 240 izraelit rabolt el, miközben 1400 embert megölt. Péntektől hétfőig a Hamász 50 izraeli túszt engedett el – nőket és gyerekeket – így mág csaknem 200 túsza lehet. Hogy pontosan mennyi, azt nem tudni: a palesztin fegyveres szervezet egyetlen alkalommal sem mondott pontos számot – ezt az is bonyolítja, hogy a Hamász mellett az Iszlám Dzsihád is rabolt el túszokat az október 7-i véres támadás során –, és bizonyos, hogy többen meg is haltak a túszok közül. Sokan idősen, betegen kerültek fogságba, mások súlyos sérülésekkel a civil célpontokon végrehajtott mészárlások után.

A Hamász korábban arról számolt be, hogy legalább 50 túsz a Gázai övezetben végrehajtott izraeli katonai válaszcsapásokban vesztette életét, ezt azonban lehetetlen ellenőrizni. Volt rá példa, hogy a fegyveres szervezet által halottnak mondott túsz végül életben volt – a 79 éves nő az 50 elengedett túsz között volt. Legutóbb a Hamász bejelentette, hogy meghalt a legfiatalabb túsz, egy 10 hónapos kisfiú, 4 éves bátyja és édesanyjuk. A fegyveresek szerint ők is izraeli válaszcsapás áldozatai lettek, ezt az izraeli hadsereg vitatja. A gyerekek édesapját is elrabolták a fegyveresek, az ő további sorsáról egyelőre semmit nem tudni.

A Telex Izraelben járva beszélt a Hamász támadásának egyik túlélőjével, valamint a túszok rokonaival, köztük az egyezség révén kiszabadult magyar állampolgárságú kislányok édesanyjával is.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!