Bezuhant Netanjahu kormányának támogatottsága

2023. november 24. – 18:11

Másolás

Vágólapra másolva

Látványosan bezuhant a Benjamin Netanjahu vezette kormánykoalíció támogatottsága Izraelben – írta egy csütörtöki felmérés alapján a Times of Israel. A hatodik kormányát összehozó Netanjahu mögött álló hárompárti koalíciónak 64 mandátuma van, egy most vasárnapi választáson viszont már csak 41-et szerezne.

Ebben nemcsak a nyári és kora őszi tüntetések játszanak szerepet – amelyek az ellenzék által a jogállam leépítésének tekintett bírósági reform miatt indultak el –, de a Hamász október 7-i támadása is. A véres akció ugyanis a kormányfő felelősségét is felveti, mivel nem tulajdonított kellő súlyt a hírszerzés és a hadsereg jelzéseinek az esetleges terrorista támadásra vonatkozóan.

A radikális jobboldali, a ciszjordániai telepesmozgalmat támogató Zsidó Erő nem érné el a bejutáshoz szükséges 3,25 százalékos küszöböt. A párt vezetője – maga is ciszjordániában élő telepes – Bezalel Szmotrics jelenleg pénzügyminisztere Netnjahu kormányának.

Netanjahu pártja, a Likud most összesen csupán 18 mandátumot szerezne, míg Beni Ganc, a Nemzeti Egységpárt élén 41 mandátumot kapna, potenciális szövetségeseivel együtt pedig 79 fős, csaknem kétharmados többséget szerezne.

A felmérések kitérnek arra is, kit látnának szívesen a kormányfői poszton Izraelben: Ganc mellett áll a válaszadók 57 százaléka, Netanjahut csak 27 százalék támogatja.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!