Péntek reggel kezdődik az ideiglenes tűzszünet a Gázai övezetben, először 13 túszt fognak szabadon engedni

2023. november 23. – 16:37

Másolás

Vágólapra másolva

Az Izrael és a Hamász között közvetítő Katar csütörtök délután bejelentette, hogy péntek reggel 7 órakor kezdődik a négynaposra tervezett ideiglenes tűzszünet a Gázai övezetben. A katari külügyminisztérium szóvivője, Majid al-Ansari részleteket közölt az egyezségről, amelynek értelmében a Hamász néhány túszt szabadon enged. „A szabadon engedendő civilek listáját már megkapták, és az első csoportot péntek délután 4 órakor engedik el” – mondta a szóvivő, hozzátéve, hogy a szabadon bocsátandó személyek kiválasztásának szempontjai „tisztán humanitárius” jellegűek. „A nők és a gyerekek minél hamarabb kikerülnek a veszélyből.”

„A Hamász által ejtett tizenhárom túszt pénteken szabadon engedik”

– jelentette be a katari külügyminisztérium szóvivője. Néhányan közülük idős nők, néhányan gyerekek, és körülbelül délután 4 órakor fogják őket szabadon engedni. Ezután átadják őket a Vöröskeresztnek, és az a cél, hogy az átadás minden fél számára a lehető legbiztonságosabb legyen. „Nem szabad elfelejtenünk, hogy ez egy háborús övezet” – tette hozzá.

A megállapodás értelmében a négynapos tűzszünet alatt összesen 50 túszt terveznek szabadon engedni.

Al-Ansari azt is elmondta, hogy Katar célja, hogy az alku tartós tűzszünettel záruljon.

(BBC)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!