Felfüggeszti az együttműködést a WHO-val az al-Sifa kórház evakuálásában a gázai egészségügyi minisztérium

2023. november 23. – 14:28

Másolás

Vágólapra másolva

A Hamász által ellenőrzött gázai Egészségügyi Minisztérium felfüggeszti az együttműködést az Egészségügyi Világszervezettel (WHO), amely az észak-gázai al-Sifa kórház számára segítséget nyújtott a kórház evakuálásában – közölte a minisztérium szóvivője. A bejelentés azután érkezett, hogy a kórház igazgatóját az Izraeli Védelmi Erők (IDF) letartóztatták, miközben egy WHO-konvoj részeként menekítették.

A minisztérium szóvivője, Ashraf Al-Qidra elmondta, hogy az enklávé északi részén fekvő al-Sifából érkező WHO-konvojt szerdán több órára megállították az IDF által Gáza középső részén felállított ellenőrzőponton. Több egészségügyi dolgozót letartóztattak, köztük Mohammed Abu Salmiyát, az al-Shifa igazgatóját.

„Az ENSZ-t tereli a felelősség ezért az eseményért, és várjuk a megfelelő és sürgős intézkedéseket a részükről ennek orvoslására” – közölte a Hamász vezette minisztérium.

„Az egészségügyi minisztérium úgy dönt, hogy leállítja az Egészségügyi Világszervezettel való teljes körű koordinációt az ott maradt sebesültek és az orvosi csapatok evakuálásának kérdésében egészen addig, amíg nem magyarázzák meg, mi történt, és a fogvatartottakat nem engedik szabadon” – tették hozzá. (CNN)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!