Hakuna matata felkiáltással vetették magukat vízbe a tanzániaiak a Iohannis házaspár arcképeit szorongatva

2023. november 20. – 15:11

Másolás

Vágólapra másolva

Klaus Iohannis elnök és felesége, Carmen Iohannis vasárnap részt vettek a Dar es Salaam-i búcsúztató ünnepségen, amely a Tanzániai Egyesült Köztársaságban tett hivatalos látogatásuknak a végét jelentette.

Az elnöki házaspárnak egy igazi meglepetést készítettek elő a helybéliek, a szokatlan rituáléról készült felvételeket a Spotmedia szúrta ki, és virálissá vált a román oldalakon. A mozgóképes felvételen ugyanis az látszik, hogy a helyiek Klaus és Carmen Iohannis képét tartva üdvözleteket kiabálnak, majd egy óriási „Hakuna Matata!” felkiáltással a vízbe vetik magukat a portrékat szorongatva.

A kifejezés azt jelenti: „Semmi gond, minden rendben van”. Ez azonban éppenséggel nem mondható el Klaus Iohannis afrikai utazásáról, az államfő kirándulásai „nincsenek rendben”, egyrészt a költségek miatt, amelyeknek nagyságrendjét csak találgatja a sajtó, mert amióta magángépeket bérel az elnöki hivatal, azóta titkosították ezeket, másrészt a diplomáciai hasznot illetően is megoszlanak a vélemények.

Iohannis hétfőn a Zöld-foki szigeteken lesz, amely afrikai körútjának utolsó előtti állomása, majd a szenegáli megállóval ér véget a tíznapos körút.

Az Agerpres arról ír, hogy a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) egyébként meghívta Marcel Ciolacut november 27-ére a képviselőházba A kormányfő órája elnevezésű vitára. Az ellenzéki párt az elnöki hivatal költségvetésével kapcsolatban vár magyarázatot a miniszterelnöktől.

Az AUR képviselői hétfői közleményük szerint elsősorban arra kíváncsiak, mi indokolta 1,3 millió euró kiutalását a kormány tartalékalapjából az elnöki hivatalnak, és hogy mire fogják felhasználni ezt a pénzt, tekintettel arra, „hogy Klaus Iohannis elnök külföldi útjai hatalmas kiadásokkal járnak”.

A párt azt is tudni szeretné, hogy a Klaus Iohannis államfőt afrikai körútján elkísérő delegációban helyet kaptak-e kormányszakértők is.

„Ezeknek a látogatásoknak nem pusztán elnöki szafariknak kellene lenniük, hanem kétoldalú gazdasági megállapodásokat is kellene eredményezniük, és ebben a végrehajtó hatalomnak kulcsszerepe van” – fogalmaztak a közleményben.

Az AUR képviselői arra is választ várnak, hogy az elnöki hivatal egyeztetett-e a kormánnyal Iohannis afrikai látogatása előtt annak konkrét célkitűzéseiről.

„Nagy érdeklődéssel várjuk, hogy Marcel Ciolacu miniszterelnök megmagyarázza a románoknak a parlamentben, miért volt szükség Klaus Iohannis elnök költségvetésének jelentős növelésére egy olyan időszakban, amikor nem jut pénz a tanárok fizetésére, a nyugdíjasok helyzetéről nem is beszélve” – tették hozzá.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!