Hakuna matata felkiáltással vetették magukat vízbe a tanzániaiak a Iohannis házaspár arcképeit szorongatva

2023. november 20. – 15:11

Másolás

Vágólapra másolva

Klaus Iohannis elnök és felesége, Carmen Iohannis vasárnap részt vettek a Dar es Salaam-i búcsúztató ünnepségen, amely a Tanzániai Egyesült Köztársaságban tett hivatalos látogatásuknak a végét jelentette.

Az elnöki házaspárnak egy igazi meglepetést készítettek elő a helybéliek, a szokatlan rituáléról készült felvételeket a Spotmedia szúrta ki, és virálissá vált a román oldalakon. A mozgóképes felvételen ugyanis az látszik, hogy a helyiek Klaus és Carmen Iohannis képét tartva üdvözleteket kiabálnak, majd egy óriási „Hakuna Matata!” felkiáltással a vízbe vetik magukat a portrékat szorongatva.

A kifejezés azt jelenti: „Semmi gond, minden rendben van”. Ez azonban éppenséggel nem mondható el Klaus Iohannis afrikai utazásáról, az államfő kirándulásai „nincsenek rendben”, egyrészt a költségek miatt, amelyeknek nagyságrendjét csak találgatja a sajtó, mert amióta magángépeket bérel az elnöki hivatal, azóta titkosították ezeket, másrészt a diplomáciai hasznot illetően is megoszlanak a vélemények.

Iohannis hétfőn a Zöld-foki szigeteken lesz, amely afrikai körútjának utolsó előtti állomása, majd a szenegáli megállóval ér véget a tíznapos körút.

Az Agerpres arról ír, hogy a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) egyébként meghívta Marcel Ciolacut november 27-ére a képviselőházba A kormányfő órája elnevezésű vitára. Az ellenzéki párt az elnöki hivatal költségvetésével kapcsolatban vár magyarázatot a miniszterelnöktől.

Az AUR képviselői hétfői közleményük szerint elsősorban arra kíváncsiak, mi indokolta 1,3 millió euró kiutalását a kormány tartalékalapjából az elnöki hivatalnak, és hogy mire fogják felhasználni ezt a pénzt, tekintettel arra, „hogy Klaus Iohannis elnök külföldi útjai hatalmas kiadásokkal járnak”.

A párt azt is tudni szeretné, hogy a Klaus Iohannis államfőt afrikai körútján elkísérő delegációban helyet kaptak-e kormányszakértők is.

„Ezeknek a látogatásoknak nem pusztán elnöki szafariknak kellene lenniük, hanem kétoldalú gazdasági megállapodásokat is kellene eredményezniük, és ebben a végrehajtó hatalomnak kulcsszerepe van” – fogalmaztak a közleményben.

Az AUR képviselői arra is választ várnak, hogy az elnöki hivatal egyeztetett-e a kormánnyal Iohannis afrikai látogatása előtt annak konkrét célkitűzéseiről.

„Nagy érdeklődéssel várjuk, hogy Marcel Ciolacu miniszterelnök megmagyarázza a románoknak a parlamentben, miért volt szükség Klaus Iohannis elnök költségvetésének jelentős növelésére egy olyan időszakban, amikor nem jut pénz a tanárok fizetésére, a nyugdíjasok helyzetéről nem is beszélve” – tették hozzá.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!