Nem akadt kihívója Demeter Szilárdnak, öt évre ül be most a főigazgatói székbe

2023. november 18. – 14:56

Másolás

Vágólapra másolva

Mindössze kétmondatos közleményt adott ki szombaton a magyarországi Kulturális és Innovációs Minisztérium, szúrta ki a Telex, amelyben arról tájékoztat, hogy a Petőfi Irodalmi Múzeum vezetői pozíciójára kiírt pályázati felhívás benyújtási határideje 2023. november 16-án 17 órakor lejárt, és a vezetői posztra egyetlen pályázat érkezett, benyújtója Demeter Szilárd Csaba.

A Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatói posztjára még októberben írtak ki pályázatot, mivel az intézményt vezető Demeter Szilárd öt éves mandátuma lejárt.

A pályázattal kapcsolatban a Telex meg is kereste Demeter Szilárdot, hogy a pályázat kiírása azt jelenti-e, hogy távozik a PIM éléről, illetve tervezi-e, hogy pályázik a főigazgatói posztra. Demeter később a Mandineren megjelent közleményében tisztázta, hogy ismét megpályázza a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatói tisztségét.

A fideszes kultúrpolitika egyik meghatározó szereplőjét 2018-ban Kásler Miklós, korábbi emberi erőforrások miniszter bízta meg ideglenesen a PIM vezetésével, 2019. február 1-től nevezték ki véglegesen főigazgatónak.

A pályázati felhívás szerint mesterfokozatú végzettséggel és szakirányú képzettséggel, illetve jogász vagy közgazdász szakképzettséggel rendelkező embert keresnek a főigazgatói tisztségre. Előnyt jelent „a magyar irodalom külföldi megismertetésében szerzett jártasság, továbbá nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezés az irodalom és a gyűjtőkör tekintetében hasonló szakmai profilú muzeális intézmények élén.” Fontos még a „jó kapcsolatteremtő, érdekegyeztető és kommunikációs készség” is. A jelentkezőknek 30 napjuk volt pályázni.

Demeter újabb mandátuma 5 évre szól majd.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!