Akár félmillióan is összegyűlhetnek Londonban a palesztinpárti tüntetésen, 1850 rendőr van szolgálatban

2023. november 11. – 13:32

Akár félmillióan is összegyűlhetnek Londonban a palesztinpárti tüntetésen, 1850 rendőr van szolgálatban
Rendőrök állomásoznak a London központjában található kenotáfium emlékművénél a Whitehall útján a palesztinpárti tüntetés előtt. A demonstrálók a Hyde Parkból indultak és az amerikai nagykövetség felé tartanak 2023. november 11-én – Fotó: Jeff Moore/PA Images via Getty Images)

Másolás

Vágólapra másolva

Akár több mint ötszázezer ember is részt vehet szombaton egy palesztinpárti tüntetésen Londonban, és ha így lesz, akkor az a brit történelem legnagyobb politikai demonstrációja lesz, írja a Guardian.

A Metropolitan rendőrség pénteki közleménye szerint ezer, alapvetően a fővároson kívül állomásozó rendőrt állították szolgálatba a tüntetés miatt, ami egy napra esik a az első világháborút lezáró tűzszünet évfordulójával. Összesen 1850 rendőr figyel a közbiztonságra London utcáin.

A Scotland Yard közölte, hogy radikális lépéseket tesz,

és letartóztatja azokat a palesztinpárti tüntetőket, akik megzavarják a megemlékezést, és lezárják a demonstrálók elől azokat a helyszíneket, ahol az ünnepségeket tartják.

A lap azt írja, Londonban eddig négy egymást követő szombaton vonultak emberek tízezrei az utcákra a fővárosban és más városokban is, hogy kifejezzék szolidaritásukat a palesztinok mellett. A brit hatóságok kérték a demonstrációk szervezőit, hogy a november 11-i tüntetést halasszák el, de ez nem történt meg. Mindezt tetőzi Suella Braverman brit belügyminiszter a The Times konzervatív brit lapban megjelent cikke csütörtökön, amiben azt írta, szerinte

a rendőrségi vezetők kivételeznek a palesztinpárti tüntetőkkel, és jórészt szemet hunynak, amikor a palesztinpárti népség tanúsít agresszív, törvénysértő magatartást.

Braverman kijelentései nagy port kavartak, és mint utóbb kiderült, a miniszter a protokollal ellentétben nem vette figyelembe azokat a változtatásokat, amelyeket a miniszterelnöki hivatal kért a cikkben az írás megjelenése előtt.

A mai felvonulás mögött álló egyik szervezet, a Palesztin Szolidaritási Kampány szóvivője a Guardiennek azt nyilatkozta, hogy békés demonstráció lesz, és számukra is fontos a közbiztonság. A résztvevőket arra kérik, hogy működjenek együtt a rendőrséggel. A Guardian a PA hírügynökség információi alapján azt írja, hogy több száz tüntető érkezett a Hyde Parkba. Többen viselnek láthatósági mellényt és palesztin fejkendőt, míg mások palesztin zászlókat vagy plakátokat tartanak a kezükben, olyan feliratokkal, mint: „szabad Palesztina”, „véget a fajgyűlöletnek Izraelben” vagy „a babagyilkos Biden ne küldjön fegyvert Izraelnek”.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!