Moldovai helyhatósági választások: újrázott az oroszbarát kisinyovi polgármester

2023. november 6. – 12:00

Másolás

Vágólapra másolva

Moldovában vasárnap általános helyhatósági választásokat tartottak. A moldovaiak 898 polgármestert és 11 058 tanácsost választottak az első és második szintű helyi tanácsokba. A moldovai fővárosban Kisinyov önkormányzatának hivatalban lévő polgármestere, a volt szocialista Ion Ceban nyerte meg a helyhatósági választásokat a Központi Választási Bizottság által hétfő reggel kihirdetett részeredmények szerint, miután a 305 szavazókörzetből 304-ben összesítették a szavazatokat – számolt be a moldovai Központi Választási Bizottság által közölt eredményekről a Hotnews portál.

A Moszkvához és Putyinhoz közel állónak tartott Cebant, aki most a Nemzeti Alternatíva Mozgalom nevében indult, amelynek elnöke, 132 245 választópolgár támogatta, azaz a választók 50,58%-a, aki élt szavazati jogával. Mivel 50 százalék fölötti eredményt ért el, már az első forduló után győztesnek számít az újrázó polgármester, és a moldovai fővárosban nem írnak ki második fordulót.

Ceban, aki a választási kampány idejére felfüggesztette tevékenységét, győzelmet aratott a választás első fordulójában, és azzal vádolta a kormánypártot, hogy megpróbálta manipulálni a szavazást.

A második helyen a kormányzó Akció és Szolidaritás Párt jelöltje, Lilian Carp végzett, akire 73 930 szavazó (28,27%) adta le voksát. A harmadik helyre a Szocialista Párt jelöltje, Adrian Albu került 11.815 szavazattal (4,52%), a negyedik helyezett pedig Victor Chironda, az Igazság és Igazságosság Platform jelöltje lett 9.989 szavazattal (3,82%).

A vasárnapi helyhatósági választásokon huszonheten indultak Kisinyov polgármesteri tisztségéért.

A Moldovai Köztársaság Központi Választási Bizottsága (KEK) közlése szerint a vasárnapi helyhatósági választásokon mintegy 1,15 millió választópolgár vett részt, ami a választói névjegyzékben szereplő választópolgárok több mint 41,4%-át jelenti.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!