Oroszország kémműhold fejlesztésében segíthet Észak-Koreának, tüzérségi lőszerekért cserébe

2023. november 1. – 13:56

Másolás

Vágólapra másolva

Frissülő cikkünkben foglaljuk össze az orosz–ukrán háború legfontosabb szerdai eseményeit:

„Az elmúlt 24 órában az ellenség 118 települést lőtt tíz régióban” – írja az MTI Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter közösségi oldalán megosztott üzenete alapján. „Ez a legtöbb megtámadott város és falu az éve eleje óta” – tette hozzá Klimenko.

A közép-ukrajnai Kremencsukban egy olajfinomítót ért orosz támadás, halálos áldozat nincs. A belügyminiszter szerint több mint száz tűzoltót kellett kivezényelni a helyszínre, a tűzoltás több órán át tartott.

A helyi tisztviselők jelentése szerint az éjszakai bombázásokban egy ember meghalt Harkiv megyében, egy másik pedig a déli Herszon régióban vesztette életét. Az ukrán légierő szerdán arról számolt be, hogy az éjszaka folyamán indított húsz orosz drónból tizennyolcat lelőtt.

Republikánus és demokrata szenátorok is támogatják Ukrajna finanszírozását

Kételyeiket fejezték ki mindkét párt politikusai, miután a frissen megválasztott amerikai házelnök, Mike Johnson nem akarja egy csomagban finanszírozni Izrael és Ukrajna háborúját, írja a Guardian. A republikánus politikus szerint a támogatási kérelmeket külön kellene kezelni, ezért nem fogja támogatni Joe Biden segélycsomagját, melynek 106 milliárd dolláros összegéből a két ország erőfeszítéseit támogatnák, valamint jutna a mexikói határ védelmére és a csendes-óceáni térség megerősítésére is.

Johnson be is nyújtott hétfőn egy törvénytervezetet, amelynek értelmében 14,3 milliárd dollárral segítenék Izraelt, Ukrajna támogatásáról azonban nem esik szó. Chuck Schumer, a szenátus vezető demokrata képviselője szerint ez egy halott próbálkozás. „Ez nem egy komoly javaslat” – mondta Schumer az újságíróknak. Míg a republikánus vezető, Mitch McConnell a riportereknek arról beszélt, hogy mind a négy területet – Ukrajnát, Izraelt, a határt és a csendes-óceáni térséget – kezelni kell. Biden elnök azt mondta, megvétózza Johnson javaslatát.

Moszkva kémműhold fejlesztésében segíthet Észak-Koreának, tüzérség lőszerekért cserébe

Észak-Korea már több mint egymillió tüzérségi lövedéket szállított Oroszországnak az ukrajnai katonai műveletekhez, cserébe Phenjan műszaki tanácsokat kapott műholdjaihoz – közölte szerdán egy dél-koreai képviselő a szöuli hírszerző szolgálatokra hivatkozva.

Az MTI híre felidézi, hogy Kim Dzsongun észak-koreai vezető és Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptemberben találkozott az orosz Távol-Keleten. A dél-koreai nemzeti hírszerző szolgálat (NIS) szerdán egy zárt ajtók mögött tartott parlamenti megbeszélésen közölte a szöuli parlamenti képviselőkkel, hogy Észak-Korea augusztus óta legalább tíz fegyverszállítmányt küldött Oroszországnak – mondta az ülés után újságíróknak Ju Szangbum, a dél-koreai parlament hírszerzési bizottságának egyik tagja, a kormányzó Néphatalom Pártjának képviselője.

„A NIS tudomására jutott, hogy több mint egymillió tüzérségi lövedéket adtak át” – tette hozzá. „Az elemzések szerint ez körülbelül két hónapnyi háborúra lenne elég Oroszország és Ukrajna között” – fűzte hozzá. Phenjan cserébe műszaki tanácsokat kapott Moszkvától egy katonai felderítő műhold felbocsátásának tervéhez – mondta a képviselő.

Észak-Korea a közelmúltban kétszer is kudarcot vallott egy katonai kémműhold pályára állításában. Az augusztusi második sikertelen kísérlet után októberben Phenjan bejelentette a harmadik indítást, de ez nem történt meg. A parlamenti képviselő szerint „bár az októberi indítási időpontot elhalasztották, az utolsó előkészületek, például a hajtómű és a hordozóeszköz ellenőrzése teljes gőzzel folyik”.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!