Orbán Viktor: Magyarország nem akarja támogatni Ukrajnát

2023. október 27. – 08:59

Másolás

Vágólapra másolva

„Magyarország se nem bírja, se nem akarja támogatni” Ukrajnát – mondta Orbán Viktor a Kossuth rádióban péntek reggel. A magyar kormányfő Brüsszelből jelentkezett be, a kétnapos EU-csúcsról. A szokásos heti rádiónyilatkozatot a Telex ismertette.

A brüsszeliek háborús stratégiája megbukott Orbán Viktor szerint. Az volt a terv, hogy Ukrajna vállaljon egy honvédő háborút, amihez az EU ad fegyvereket és pénzt, de ez ma már nem működik, vélte Orbán. A magyarok (azaz a magyar kormány – szerk. megj.) a kezdetektől fogva azt mondták, hogy ez rossz stratégia. „Az orosz elnök nem fog megbukni Moszkvában, az ukránok nem fognak nyerni. Ilyenkor meg kell állni, szükség van egy B-tervre” – jelentette ki a magyar kormányfő.

A brüsszeli csúcson kiderült, hogy plusz 100 milliárd euróra van szükség a kibővített EU-s költségvetéshez, ebből az unió Ukrajnát és a migrációt támogatná – vázolta fel a magyarországi hallgató számára Orbán Viktor, és elmondta vissza is dobták az EU-s előterjesztést, mert elfogadásra alkalmatlan volt. A magyar miniszterelnök szerint ugyanis a migráció magával hozza a terrorizmust, a bajt hozták ide ahelyett, hogy a segítséget vitték volna oda.

Az EU-nak decemberben kell döntenie a 2021-27-es költségvetés felülvizsgálatáról, amelynek értéke 1100 milliárd euró, és amely már így is túlfeszített a világjárvány idején és Oroszország 2022-es ukrajnai inváziója után felmerült sürgősségi kiadások miatt.

Orbán Viktor nyilatkozik az Európai Tanács ülésérére érkezve 2023. okt. 26-án – Fotó: Nicolas Economou / NurPhoto / AFP
Orbán Viktor nyilatkozik az Európai Tanács ülésérére érkezve 2023. okt. 26-án – Fotó: Nicolas Economou / NurPhoto / AFP

Az Európai Bizottság azt javasolta, hogy a tagállamok a közös költségvetésben nagyobb mértékben járuljanak hozzá az Ukrajnának nyújtott 50 milliárd euróhoz, és további 15 milliárd eurót költsenek a migrációs problémák megoldására. Egy másik javaslat 20 milliárd eurós katonai segélyt irányozna elő Ukrajnának.

"Úgy találtuk, hogy ez a javaslat nem volt megfelelően megfogalmazva, és nem alkalmas arra, hogy komoly tárgyalások alapjául szolgáljon, ezért elutasítottuk" – mondta Orbán. "Nagy csata volt, különösen az ukrán kérdésben".

A nacionalista Orbán, aki az elmúlt 13 évben folyamatosan összeütközésbe került Brüsszellel a kritikusai szerint a magyar demokratikus értékeket aláásó politikája miatt, azt mondta, hogy a jövő évi európai választásokon vezetőváltásra van szükség Brüsszelben – írja a News.ro.

Brüsszel nem csak pénzügyi problémával néz szembe emiatt, hanem vezetői problémával is – ezért is van szükség a magyar kormányfő szerint változásra Brüsszelben. A mostani EU-s vezetők lehet, hogy békeidőben el tudják végezni a munkájukat, de háborúban, viharban, kalózhajókkal a láthatáron ez nem megy nekik – vezette le.

Min kell változtatni Brüsszelben? A jövő évi EU-s választásokon változásra van szükség. „Nem babra megy a játék, komolyra fordultak a dolgok.” Újabb nemzeti konzultációra van szükség, van 10-11 fontos kérdés, amiben elmondhatják az emberek a véleményüket. Ha ezzel meg lenne a felhatalmazás, „akkor orkánerejű szélben is be tudnám kormányozni Magyarország hajóját a brüsszeli kikötőbe.”

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra kérte a csütörtökön Brüsszelben ülésező uniós állam- és kormányfőket, hogy gyorsítsák fel Ukrajna csatlakozását az Európai Unióhoz való , és kifejezte reményét, hogy a csatlakozási tárgyalások a következő, december közepén tartandó uniós csúcstalálkozón megkezdődhetnek.

A kérdést "biztonsági szempontból" kell kezelni – magyarázta az ukrán államfő az európai vezetőknek videokonferencián keresztül. "Oroszország ma nem azért harcol, hogy Mariupolban vagy a Krímben maradhasson, hanem azért, hogy eljuthasson Tartuba (Észtországban) vagy Gdanskba (Lengyelországban)" – mondta. “Oroszország nem csak azért próbálja megváltoztatni Ukrajna határait, hogy elfoglalja egyik vagy másik régiónkat, hanem azért, hogy megváltoztassa az összes olyan határt, amely nem tetszik neki” – mutatott rá. Volodimir Zelenszkij biztosította az EU-s vezetőket, hogy Ukrajna megteszi a szükséges erőfeszítéseket az európai tagsági kritériumok teljesítése érdekében. "Számítunk az önök egységes válaszára, arra a döntésre, hogy tárgyalásokat indítanak Ukrajna európai uniós csatlakozásáról" – hangsúlyozta.

"Az unió egy sor olyan intézkedésen dolgozik, amelyek célja, hogy megnyugtassák Ukrajnát, hogy továbbra is képes visszaverni az orosz agressziót. A 27-ek igyekeznek biztosítékot adni arra, hogy az EU továbbra is támogatni fogja Ukrajnát "mindaddig, amíg szükséges" – áll a csúcstalálkozó nyilatkozattervezetében.

Ugyanakkor a Gázai övezetben zajló háború beárnyékolja Oroszország Ukrajna elleni, 20 hónapja tartó háborúját – mutat rá az News.ro tudósítása, hozzátéve, hogy emellett az amerikai kongresszusi válság is kérdéseket vet fel a Kijevnek nyújtott további amerikai katonai segélyekkel kapcsolatban.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!