Varázsgombázott, 40 órája nem aludt, és egy álomban hitte magát

Legfontosabb

2023. október 27. – 23:00

Varázsgombázott, 40 órája nem aludt, és egy álomban hitte magát
Joseph Emerson és ügyvédje a bíróságon – Fotó: Dave Killen / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

„Most azonnal meg kéne kötöznötök, különben nagy baj lesz” – jelentette ki Joseph Emerson az egyik légiutas-kísérőnek az Alaska Airlines magasban repülő járatán néhány nappal ezelőtt. Az első hírek alapján senki nem értette, hogyan történhetett, hogy egy pilótafülkében utazó, szolgálaton kívüli pilóta megpróbálta leállítani a repülőgép hajtóműveit.

Azóta már kiderültek a részletek, és úgy tűnik, a férfi nagy árat fizethet egy óvatlan varázsgombázásért és a kialvatlanságáért. Emerson ügye majdhogynem példa nélküli, egy szakértő szerint utoljára a nyolcvanas években történt hasonló, amikor ugyanígy egy szolgálaton kívüli pilóta próbált eltéríteni, majd földbe állítani egy gépet.

„Nem vagyok jól” – közölte a bekattanás előtt

Az Alaska Airlines járata Washington államból San Franciscóba tartott vasárnap. A fedélzeten volt a légitársaság alkalmazásában álló 44 éves Emerson is. A társaságoknál általában az a szokás, hogy az éppen nem dolgozó pilóták a pilótafülkében utazva juthatnak vissza az otthonukhoz legközelebbi reptérre. A helyiségben van egy harmadik ülés is, ahová le tudnak ülni.

Emerson a gép két pilótájával az időjárásról és arról beszélgetett, hogy már tíz éve a cégnél dolgozik, amikor hirtelen eldobta a fejhallgatóját, és kijelentette: „Nem vagyok jól” – áll a CNBC szerint a bírósági dokumentumokban. Ezután Emerson – látszólag a semmiből – a tűzoltórendszer fogantyúja felé nyúlt, amit ha meghúznak, akkor leállítja a hajtóművek üzemanyagellátását. Egy ilyen esetben azért némi üzemanyag maradna a vezetékben, tehát nem kezd egyből zuhanni a gép.

Szerencsére a pilóták elég szemfülesek voltak – az egyikőjük megfogta a csuklóját, mielőtt a férfi teljesen meghúzta volna a kart, a másikuk pedig lebirkózta. Az egyik pilóta bejelentette a légiutas-kísérőknek, hogy „repülés közbeni vészhelyzet” áll fent, és hogy Emerson „elvesztette az eszét”. Ezután kikapcsolták a robotpilótát, és irányt változtattak Portland felé, áll a jegyzőkönyvben. Az egyik pilóta szerint az egész jelenet nagyjából fél percig tartott.

Emerson akkor állítólag azt mondta, hogy „már jól van”, de addigra a pilóták úgy döntöttek, mindenképp kizárják a pilótafülkéből. A szemtanúk szerint a férfi békésen a gép hátsó részébe sétált, ahol aztán figyelmeztette a légiutas-kísérőket, hogy kötözzék le, különben baj lesz. A bírósági dokumentumok szerint Emerson még itt is veszélybe sodorhatta volna a gépet, ugyanis egy ponton a vészkijárat karjai felé kapott.

Az egyik utas fotóján Emersont rendőrök távolítják el a gépről, miután az földet ért – Fotó: Aubrey Gavello
Az egyik utas fotóján Emersont rendőrök távolítják el a gépről, miután az földet ért – Fotó: Aubrey Gavello

A Daily Mail szerint az egyik utaskísérő azt is állította, hogy olyan kijelentéseket tett, mint például: „Mindent elrontottam”, és „mindenkit meg akart ölni”. Megint sikerült megakadályozni az ámokfutását, és lekötötték. A repülőgép kényszerleszállást hajtott végre Portlandben, ahol Emersont letartóztatták.

A gépen 80 utas, köztük gyerekek és a személyzet négy tagja tartózkodott. Az egész incidens egyébként annyira gyorsan, és viszonylag észrevétlenül zajlott le, hogy sokan fel sem fogták, hogy veszélyben voltak. Aubrey Gavello, az egyik utas azt mondta a CNN-nek, hogy észre se vette, hogy valami baj van, amíg egy légiutas-kísérő be nem jelentette, hogy a gépnek kényszerleszállást kell végrehajtania.

Azt hitte, egy álomból kellene felébrednie

Letartóztatása után Emerson arról érdeklődött a rendőröknél, hogy lemondhat-e az ügyvédhez való jogáról. „Beismerem, amit tettem. Nem küzdök semmilyen vád ellen, amit ellenem akarnak felhozni, srácok” – mondta állítólag, amikor őrizetbe vették.

Az egész eset egyáltalán nem Emersonra vallott. A 44 éves férfi nagyon tapasztalt pilóta, húsz éve repül, írja a New York Post. A munkája mellett a kaliforniai Concordban működő NRI Repülő Klub engedélyezett oktatója volt, és egy-két évig a klub biztonsági felelőseként is dolgozott.

„Lehetetlen elképzelni, hogy szándékosan ártani akart volna bárkinek is, ő egyszerűen nem ilyen” – mondta a klub elnöke Emersonról. A férfi szomszédjai több médiumnak is arról számoltak be, hogy semmi rosszat nem tudnak mondani róla: tökéletes apa, aki sokat játszik a gyerekeivel, és nem nagyon veszekednek a feleségével sem.

Az is kiderült azonban, hogy Emerson egyáltalán nem volt jó állapotban mostanság: már fél éve depresszióval küzdött, miután meghalt egy barátja. Ezt tetézte, hogy állítása szerint a repülőút idején már 40 órája nem aludt, dehidratált volt, és két nappal korábban életében először varázsgombát fogyasztott. Azt is kijelentette, hogy nem tudta megkülönböztetni a valóságot egy álomtól.

Azt hitte, hogy álmodik, és ha meghúzza a fogantyúkat, akkor felébred.

Bár ő maga nem volt épp szolgálatban, a fuvarért cserébe mindig készen kell állnia, hogy egy esetleges vészhelyzet esetén beugorjon, és ő vezesse tovább a gépet. Ezért a szolgálaton kívüli pilóták sem fogyaszthatnak a repülés előtt alkoholt vagy bármilyen tudatmódosító szert.

Valószínűtlen, hogy a – varázsgombában lévő – pszilocibin 48 órával a használat után még mindig a szervezetében lett volna, de lehetséges, hogy érezte az elhúzódó hatásait – mondta Matt Johnson, a Johns Hopkins Egyetem egyik munkatársa a CNN-nek. A szakember szerint ugyanakkor a varázsgomba is hasonlóan hat az emberre, mint például az alkohol: attól még, hogy nem vagyunk részegek, a másnapunkra is hatással van a szer.

A depresszió varázsgombával és 40 órányi ébrenléttel felütve aztán könnyen okozhatott viselkedésbeli változásokat vagy téves valóságérzékelést Emersonnál

– véli Johnson. A derealizáció a környezettől való elszakadást jelenti. Az emberek gyakran úgy írják le az élményt, mintha egy filmben vagy álomban lennének. A varázsgomba emellett okozhat hasonló pszichózisszerű állapotot, főleg azoknál, akik már küzdenek valamilyen mentális rendellenességgel.

Emerson a Multnomah megyei bíróságon az oregoni Portlandben – Fotó: Multnomah Circuit Court / Reuters
Emerson a Multnomah megyei bíróságon az oregoni Portlandben – Fotó: Multnomah Circuit Court / Reuters

Emerson július 10-én újította meg a Szövetségi Légügyi Hatóságnál (FAA) a légi közlekedési pilótaengedélyét. Gyógyszert nem szedett a depressziójára, így a gomba azzal sem léphetett kölcsönhatásba. Emellett az FAA szigorúan ellenőrzi, hogy a kereskedelmi járatok pilótái milyen vényköteles gyógyszereket szednek. A gyógyszeres kezelés alatt álló pilóták nem repülhetnek, kivéve, ha az orvosuk ezt engedélyezi.

83 rendbeli gyilkossági kísérlettel vádolják

A hatóságok arra készülnek, hogy a bírósági eljárás részeként elrendelik a vádlott pszichológiai állapotának felmérését, mondta a CNN-nek egy nyomozást ismerő forrás.

Emersonnak nem áll jól a szénája a bíróságon. Szövetségi szinten a repülőgép személyzetének megzavarása miatt emeltek vádat ellene, Oregon államban pedig emellett 83 rendbeli gyilkossági kísérlet, és 83 rendbeli gondatlan veszélyeztetés és egy repülőgép veszélyeztetése miatt is megvádolták. Emerson kedden az összes állami vádpontban ártatlannak vallotta magát.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!