Fegyveres lövöldözőt üldöz a rendőrség az USA-ban, akár 22 halálos áldozat is lehet

2023. október 26. – 06:54

Fegyveres lövöldözőt üldöz a rendőrség az USA-ban, akár 22 halálos áldozat is lehet
Útlezárás Lewistonban – Fotó: Nicholas Pfosi / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Frissítés: a halálos áldozatok száma végül 18 fő lett, 13-an pedig megsebesültek a maine-i tömegmészárlásban.

Sokan meghaltak, és 50-60 ember megsebesült az amerikai Lewiston városában, miután egy férfi két helyszínen is tüzet nyitott. A hatóságok hivatalos számokat még nem közöltek, de a CNN 22 halálos áldozatról ír, a BBC szerint minimum 16 ember halt meg.

Maine állam rendőrsége arra kérte az embereket, hogy maradjanak az otthonaikban, mert a lövöldözőt még nem kapták el. A gyanúsítottat, egy tartalékos katonát több száz rendőr üldözi, a város fontos útjait lezárták, az iskolákban tanítási szünetet rendeltek el, és nem nyitottak ki a hivatalok, önkormányzati intézmények sem. A város központi kórháza azt közölte, hogy a környező kórházakkal közösen látják el a sérülteket.

A gyanúsított az eddigi információk szerint többek között egy bowlingpályán és egy étteremben lőtt rá az emberekre, az előzetes vizsgálat szerint egy gépkarabélyt használt. A két helyszín pár perces autóútra, körülbelül négy mérföldre (6,5 km) van egymástól.

A rendőrség a 40 éves Robert Cardot azonosította gyanúsítottként, Androscoggin megye seriff hivatala két fotót is közzétett róla a Facebookon, és azt írták, hogy továbbra is szabadlábon van. A képen egy szakállas férfi látható, puskával a kezében.

A rendőrség szerda esti sajtótájékoztatóján az MTI beszámolója azt mondták, hogy a gyanúsított tartózkodási helyét nem ismerik, több száz rendőr keresi, a járművét ugyanakkor már megtalálták a Lewiston városával szomszédos Lisbonban, közzé is tettek róla fotókat. A CNN szerint a városban biztonsági okokból csütörtökön nem nyitnak ki a hivatalok, és itt is arra kérték az embereket, hogy zárkózzanak be az otthonukba.

Az AP egy hírszerzési dokumentumra hivatkozva azt írja, Robert Cardot lőfegyver-oktatónak képezték ki az amerikai hadsereg egyik Maine állambeli tartalékos kiképzőintézetében. A nyáron két hétre beutalták egy mentális betegeket ellátó egészségügyi intézménybe, konkrét részleteket ugyanakkor nem tudni az állapotáról. A dokumentum szerint a férfi arra panaszkodott, hogy hangokat hall, és azzal fenyegetőzött, hogy lövöldözni fog a Maine állambeli Saco katonai kiképzőbázisán.

A Reuters cikke szerint Joe Bident folyamatosan tájékoztatják a helyzetről. Az amerikai elnök telefonon beszélt Janet Mills maine-i kormányzóval, Angus King és Susan Collins szenátorokkal, valamint Jared Golden képviselővel, és a Fehér Ház közleménye szerint teljes szövetségi támogatást ajánlott fel.

Fotó: Nicholas Pfosi / Reuters, Joseph Prezioso / AFP Fotó: Nicholas Pfosi / Reuters, Joseph Prezioso / AFP
Fotó: Nicholas Pfosi / Reuters, Joseph Prezioso / AFP

Az amerikai igazságügyi minisztérium közleménye szerint az FBI segíti az állami és helyi bűnüldöző szerveket, de Amerikai Belbiztonsági Minisztérium (DHS) is azt közölte, hogy szorosan együttműködik a szövetségi, állami és helyi partnereivel.

Ha hivatalosan is megerősítik a 22 halálos áldozatot, ez lehet az USA egyik legdurvább mészárlása.

Az USA eddigi legtöbb halálos áldozattal járó lövöldözése 2017-ben volt, amikor 58 embert öltek meg egy Las Vegas-i countryzenei fesztiválon. 2019 augusztusában pedig 23-an haltak meg, amikor amikor egy fegyveres AK-47-es puskával tüzet nyitott a vásárlókra egy plázában. Évente átlagosan 22 embert ölnek meg Maine államban, az állami rendőrség adatai szerint a gyilkosságok száma 2012 óta évente 16 és 29 között van.

„Összetört a szívem. Nem találom a szavakat. A másodperc töredéke alatt a feje tetejére állt a világ. Nagyszerű embereket veszítünk el” – írták a lövöldözés egyik helyszínének, a Schemengees Bar and Grill Facebook-oldalán csütörtök délelőtt.

Lewiston egy körülbelül 38 ezer fős város Maine államban, Portlandtől 35 mérföldre van északra. Az USA egyik legbiztonságosabb városaként tartották számon eddig.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!