Moldova több mint 20 orosz médiaoldalt tiltott le

2023. október 25. – 15:08

Másolás

Vágólapra másolva



Moldova bejelentette, hogy blokkolta a hozzáférést mintegy 20 orosz médiaoldalhoz – írja az AFP alapján a Szabad Európa Románia.

A lap szerint Chișinău ezzel a lépésével az Oroszországból érkező dezinformációs hibrid háború élét akarja csorbítani, melyet az oroszok Moldova ellen alkalmaznak.

A chișinăui hírszerző szolgálatok összesen 22, szerintük hamis információkat terjesztő weboldal azonnali blokkolását rendelte el. A blokkolt oldalak között van a Russia Today (RT) és az Összoroszországi Állami Televíziós és Rádió Vállalat (VGTRK) oldala is. A titkosszolgálat szerint ezeket a médiumokat „az agresszorok által vezetett, Moldova elleni információs háborúban használják fel”.

A moldovai hatóságok 2022 júniusában már betiltották az orosz hírműsorok sugárzását a rádióban és a televízióban. Mostantól csak orosz filmek, sorozatok, zenei és szórakoztató műsorok sugárzása engedélyezett.

Szeptemberben a moldovai hatóságok kiutasították a Szputnyik orosz hírügynökség helyi igazgatóját, „hazugsággal és propagandával” vádolva azt. A Kreml akkor tiltakozott az orosz sajtó moldovai „üldözése” ellen, és behívta Chișinău moszkvai nagykövetét.

Az orosz offenzíva kezdete óta Maia Sandu államfő rendszeresen bírálta az általa orosz beavatkozásnak és hatalom megdöntésére irányuló kísérleteknek tartott eseményeket. Melyek szorosan kötődnek ahhoz a tényhez, hogy Maia Sandu nem az oroszpárti álláspontot képvisel, és támogatja Moldova csatlakozását az Európai Unióhoz, amely szerinte „az egyetlen módja szabadságunk, békénk és demokráciánk védelmének”. Moldova tavaly megkapta a hivatalos tagjelölti státuszt az EU-tagságra.

A Szputnyik és a Russia Today egyébként 2022 márciusától nem sugározhat és nem publikálhat az interneten az EU-ban a Kreml dezinformációjának terjesztése miatt.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!