Agyhalottnak nyilvánították a kómába esett iráni diáklányt, akit aktivisták szerint az erkölcsrendészet bántalmazott

2023. október 22. – 16:46

Másolás

Vágólapra másolva

Az iráni állami média bejelentése szerint agyhalott az a tizenhat éves lány, aki október elején esett kómába – írja az MTI. Armita Geravand feje egy oszlopnak csapódott egy teheráni metrókocsiban, emberi jogi szervezetek szerint pedig az eset azzal összefüggésben történt, hogy a lány vitába keveredett az erkölcsrendészet tagjaival, mert szerintük az nem viselte a kötelező fejkendőt.

Az iráni hatóságok akkor többféle magyarázattal is előálltak, mitől sérülhetett meg a lány: a teheráni metrót üzemeltető cég vezérigazgatója úgy ítélte meg, hogy a lány valószínűleg vérnyomásesés miatt vesztette el az eszméletét, az állami média beszámolója szerint pedig a lány azért ájult el, mert nem reggelizett. Egy kurd jogvédő csoport által közölt fotón az látszott, amelyen Armita Geravand a Fadzsr kórház intenzív osztályán fekszik kómában.

Az iráni vezetés tagadja, hogy a lány sérülését az erkölcsrendészet tagjai okozták. A hatóságok a történtek után néhány nappal őrizetbe vették a diáklány anyját, Sahín Ahmedit is.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!