Románia és Bulgária akár már idén csatlakozhat a schengeni övezethez

2023. október 19. – 23:37

Másolás

Vágólapra másolva

Románia és Bulgária akár még az év vége előtt csatlakozhat a schengeni övezethez – erről Ylva Johansson illetékes uniós biztos beszélt Luxemburgban, a tagországok bel- és igazságügyi minisztereinek tanácskozása előtt.

Az MTI beszámolója szerint Ylva Johansson ígéretesnek nevezte a román és a bolgár delegáció által bemutatott, a határellenőrzés és az unió biztonságának megerősítése érdekében elfogadott intézkedéseket. A két ország már most teljesítette a térséghez való csatlakozáshoz szükséges kritériumokat, és elkötelezettek a külső határok védelme mellett, mondta az uniós biztos.
A számos tagország által újra bevezetett belső határellenőrzéssel kapcsolatban azt mondta: bár az intézkedés indokolható a belső biztonság szavatolásával vagy a migránsok tagállamok közötti mozgásának megakadályozásával, attól még akadályozza a belső piac működését, az áruk és szolgáltatások szabad mozgását. Nemrég például a szlovák kormány döntött úgy, hogy ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzést a magyar határon.

Fernando Grande-Marlaska, az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő Spanyolország belügyminisztere azt mondta: Románia és Bulgária schengeni tagsága nem csak a két ország, hanem mind a 27 uniós tagország előnyére válik majd. A két ország csatlakozásával az Európai Unió erősödik meg – tette hozzá.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!