Terrorkészültség Brüsszelben, lelőtték a két embert halálosan megsebesítő tettest, aki belehalt sérüléseibe

2023. október 17. – 12:13

Másolás

Vágólapra másolva

Két svéd állampolgár halt meg hétfő este Brüsszelben egy lövöldözésben, amelyet Alexander De Croo belga miniszterelnök „gyáva támadásnak” nevezett.

A belga szövetségi ügyészség bejelentése szerint meghalt az a férfi, akit a rendőrök kedd reggel lőttek meg egy brüsszeli kávézóban. Azt is megerősítették, hogy ő volt a hétfő esti merénylet elkövetője – írta a BFMTV.

Több belga sajtókiadvány szerint a gyanúsított, Abdesalem L. egy 45 éves tunéziai származású férfi volt, aki a Brüsszelhez tartozó Schaerbeek községben élt. Nem sokkal a támadás után a férfi, aki magát a lövöldözőnek vallotta, egy videót tett közzé a közösségi médiában, amelyben azt állította, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet tagja és „Allah harcosa”. Azt is állította, hogy a támadást „bosszúból, a muszlimok nevében” hajtotta végre.

A támadás a brüsszeli Sainctelette tér közelében történt, néhány órával a 2024-es Európa-bajnokság selejtezőjének Belgium-Svédország mérkőzése előtt. A hétfő esti halálos lövöldözés miatt a belga–svéd Európa-bajnoki-selejtezőt a félidőben félbeszakították, és a szurkolókat is a stadionban tartották egy darabig, miközben a legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget a belga fővárosban.

Rendőrség a Schaerbeek környékén, ahol a feltételezett támadót megtalálták -Fotó: James Arthur Gekiere / AFP
Rendőrség a Schaerbeek környékén, ahol a feltételezett támadót megtalálták -Fotó: James Arthur Gekiere / AFP

Az első jelentések szerint a támadónál automata fegyver volt, egy taxisofőrt is megsebesített, de az illető nincs életveszélyben. A sajtó által közzétett videófelvétel szerint a feltételezett elkövető a támadás idején fluoreszkáló narancssárga kabátot viselt, és egy robogón menekült el a helyszínről.

Kedd reggel letartóztatták a brüsszeli halálos támadás feltételezett elkövetőjét

Meglőttek egy embert egy brüsszeli kávézóban kedd reggel – írta a Sky News nyomán a Telex. A belga szövetségi ügyészség bejelentése szerint arról a személyről van szó, akit azzal gyanúsítanak, hogy hétfő este 7 óra körül megölt két svéd állampolgárt, egyet pedig megsebesített Brüsszelben a belga–svéd futballmeccs előtt.

A belga média arról számolt be, hogy rendőrök a Schaerbeek városrészben lévő egyik kávézóban lőtték meg a feltételezett elkövetőt, akit Abdesalem L.-ként azonosítottak. Phillippe Close, Brüsszel polgármestere a BFMTV-nek azt mondta, hogy „úgy tűnik, hogy a gyanúsítottat semlegesítették”. A polgármester hozzátette, hogy nem tudja, milyen állapotban van a gyanúsított, de a rendőrségnek „erőt kellett alkalmaznia”, hogy letartóztassa.

A De Standaard információi szerint a hétfő esti brüsszeli merénylet elkövetőjét kórházba szállították, de belehalt sérüléseibe.

Azt is mondta, hogy az első információik alapján a hétfői merénylet fő gyanúsítottja egyedül cselekedett. „Egyre többször van dolgunk magányos farkasokkal” – mondta Philippe Close, hozzátéve, hogy szorgalmazza az európai országok és biztonsági szolgálatok közötti együttműködés erősítését. A belga miniszterelnök megerősítette, hogy a hétfő esti támadásnak két áldozata volt. „A tegnapi támadást teljes gyávasággal követte el egy tunéziai származású, illegálisan Belgiumban tartózkodó férfi” – mondta.

A brüsszeli terrortámadást Klaus Iohannis államfő is elítélte keddi üzenetében. „Határozottan elítéljük a brüsszeli terrortámadást. Románia részvétét fejezi ki az áldozatok családjainak. Továbbra is egységesek maradunk közös európai értékeink körül, amelyek között nincs helye a terrornak és a gyűlöletnek” – írta az államfő.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!