Az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem tudott dönteni, az USA szerint valószínűleg ki lehet találni, ki miatt

2023. október 9. – 03:02

Másolás

Vágólapra másolva

Semmilyen döntésre nem volt képes az Egyesült Nemzetek Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülése az izraeli helyzetről, állította az ENSZ BT több tagja a CNN-nek. A Guardian az AFP-re hivatkozva arról ír: nemhogy valamilyen határozat, de még egy közös nyilatkozat tervéig sem sikerült eljutnia az ENSZ öt állandó és tíz nem állandó tagjából álló szervének. Ahogy arról korábban írtunk, az ENSZ BT vasárnap kezdett ülésezni zárt ajtók mögött a szervezet New York-i székházában.

„Nem akarok belemenni, hogy miről volt szó”, de „jó néhány ország van, amelyik elítéli a Hamász támadásait” – mondta újságíróknak Robert Wood. Az Egyesült Államok helyettes ENSZ-nagykövete szerint „nyilván nem mindegyik” BT-tag tett így. Ugyan

nem akarta megnevezni, ki nem tette ezt meg, „valószínűleg anélkül is ki tudják találni az egyiket, hogy bármit mondanék”.

A Guardian értelmezésében ezzel az USA-hoz hasonlóan állandó BT-tag – azaz vétójoggal rendelkező – Oroszországra célzott.

„Az én üzenetem, hogy azonnal be kell fejezni a harcokat” és fegyverszünetet, majd „értelmes tárgyalásokat kell kezdeni, amiről évtizedek óta” szó van – nyilatkozta Vaszilij Nyebenzja orosz ENSZ-nagykövet.

„Ez részben megoldatlan ügyek eredménye”

– tette hozzá.

Kína küldötte abnormálisnak nevezte, hogy a BT „nem mond semmit”. Korábban a szintén állandó BT-tag nevében megígérte, hogy támogatni fogja bármilyen, polgári célpontok elleni támadás elítélését.

Gilad Erdan izraeli követ háborús bűnöknek nevezte, amiket a palesztin Hamász tett, ezeket a „hihetetlen – hihetetlen – atrocitásokat pedig el kell ítélni”. Szerinte Izraelnek eltántoríthatatlan támogatást kell kapnia ahhoz, hogy megvédje magát.

Rijád Manszúr palesztin követ – aki nem a Gázai övezetet vezető Hamászt, hanem a vetélytársát, a Ciszjordániát kormányzó Palesztin Hatóságot képviseli – az izraeli megszállás befejezésére szólított fel. „Sajnos a történelem akkor kezdődik” a média és a politikusok egy részének, „amikor izraelieket ölnek”. Szerinte itt az ideje, hogy „megmondják Izraelnek: irányt kell váltania”, és van olyan út a békéhez, amelyen palesztinokat és izraelieket sem kell ölni.

Az ENSZ BT-ben állandó tag az USA, Oroszország és Kína mellett az Egyesült Királyság és Franciaország. A többi tíz jelenleg Albánia, Brazília, Ecuador, az Egyesült Arab Emirátusok, Gabon, Ghána, Japán, Málta, Mozambik és Svájc.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!