Két thaiföldi állampolgár halt meg a Hamász támadásában, 11-et túszul ejtettek

2023. október 8. – 12:47

Másolás

Vágólapra másolva


Két thaiföldi állampolgár halt meg az izraeli erők és a Hamász fegyveresei közötti erőszakos cselekményekben – közölte Thaiföld miniszterelnöke.

Srettha Thavisin a tel-avivi nagykövettől kapott információjára hivatkozott, és közölte, hogy Bangkok most evakuálni próbálja állampolgárait Izraelből. Ehhez repülőgépeket küldene az országba, de a légtérzár miatt a gépek valamelyik közeli országba mennek, ahonnan szükség esetén gyorsan elérik Izraelt. Egy gép mintegy 400 embert tudna elszállítani. Izraelben nagyjából 25 ezer thaiföldi munkavállaló tartózkodik, Bangkok szerint közülük mintegy 5000-en tartózkodnak a jelenlegi háborús övezetben. A legtöbben mezőgazdasági munkásként dolgoznak azokon a településeken, amelyek közül néhányat támadás ért szombat hajnalban.

A külügyminisztérium szerint 11 thaiföldi állampolgárt ejtettek túszul a dél-izraeli harcok során, őket nagy valószínűség szerint Gázába hurcolták. „Ártatlan civilek, és semmi közük az egészhez” – mondta Srettha Thavisin miniszterelnök.

A Bangkok Post szerint thaiföldi szülők felismerték 26 éves fiukat egy olyan fotón, amelyen a Hamász terroristái által fogva tartott thaiföldi munkások látszanak. A képen öt férfi látható, akik a földön ülnek hátratett kézzel egy bunkernek tűnő helyen, miközben maszkos fegyveresek fegyvert szegeznek rájuk. A család napi kapcsolatban állt fiával, minden nap beszéltek a Facebookon. A szombati Hamász-támadás után azonban hiába próbálták elérni, sem vele, sem a kibucban dolgozó thaiföldi kollégáival nem tudtak kapcsolatba lépni.

Forrás: Telegram
Forrás: Telegram

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!