Hajrá Székelyföld! – üzente a sepsiszentgyörgyi polgármester a korzikai autonómia megvalósulásának hírére

2023. szeptember 28. – 14:11

Hajrá Székelyföld! – üzente a sepsiszentgyörgyi polgármester a korzikai autonómia megvalósulásának hírére
Emmanuel Macron francia elnök kezet fog Marie-Antoinette Maupertuis korzikai közgyűlési elnökkel, mielőtt beszédet mond a korzikai közgyűlés ülésén Ajaccióban – Fotók: Pascal Pochard-Casabianca / POOL / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön bejelentette, hogy új korszak kezdődhet Korzika és Franciaország történelmében azzal, hogy ezentúl Korzikát autonóm tartományként tartanák számon, írja az AFP-re hivatkozva a G4Media. Az első romániai reakció a hírre természetesen Székelyföldről érkezett, a sepsiszentgyörgyi polgármester Facebook-reakcióját ki is szúrták a bukaresti hírportálok, és már arról írnak, hogy „korzikai mintára” autonómiát követel az RMDSZ-es elöljáró.

Korzika autonóm státuszának mihamarabbi elismerését Macron elképzelése szerint úgy működne, hogy annak önrendelkezési jogát a francia alkotmányban is iktatnák, viszont a Bonaparte Napóleon szülőhelyeként ismert sziget továbbra is a francia köztársaság kötelékén belül belül maradna.

„Támogatom, hogy az alkotmányban, annak saját cikkében ismerjék el a korzikai szigetközösség sajátosságát, a történelmi, nyelvi és kulturális szigetközösség jellegét” – mondta Macron.

Franciaország elnöke hat hónapos határidőt szabott a korzikai kormánynak és a vezetőknek, hogy kidolgozzák a szükséges dokumentumokat. Ennek alapján kezdik majd el az alkotmánymódosítás folyamatát és Korzika autonómiájának megteremtését.

Antal Árpád: Korzika autonómiája mérföldkövet jelent az európai nemzeti kisebbségek tekintetében is

„Korzika autonóm lesz! Történelmi pillanat következett be Franciaországban, amely mérföldkövet jelent az európai nemzeti kisebbségek tekintetében is!” – osztotta meg a hírt Antal Árpád Sepsiszentgyörgy polgármestere Facebook-oldalán.

„Abban a Franciaországban, mely eddig mereven elzárkózott az autonómia minden formájától, a francia köztársasági elnök kihirdette a francia állam azon szándékát, hogy hat hónapon belül létrehozzák Korzika autonómiáját. Ez azt jelenti, hogy a francia állam Macron szavai szerint »elismeri a korzikai közösség specifikus voltát, történelmi, nyelvi és kulturális tekintetben egyaránt«, valamint azt is, hogy ezt a francia alkotmányba belefoglalják” – fejtette ki gondolatát Antal Árpád.

Elmondása szerint a székelyek is ezt szeretnék. Pontosabban, hogy a román alkotmányban egy hasonló cikkelyben maga a román állam szögezze le Székelyföld autonómiáját.

„Látjuk, hogyan alakul át Európa a szemünk előtt és azt jelzésértékűnek tartom, hogy az utolsó nagy nemzetállam is beadta a derekát abban a tekintetben, hogy elismeri a nemzeti közösségek autonómiaigényét. Hajrá Székelyföld, hajrá székelyek!” – tette hozzá Sepsiszentgyörgy polgármestere.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!