Kevés olyan vagány kiegészítő van, amivel ennyire kitűnik egy politikus

2023. szeptember 23. – 16:44

Kevés olyan vagány kiegészítő van, amivel ennyire kitűnik egy politikus
Illusztráció: Telex; via Getty Images Hungary, AFP, Wikipedia

Másolás

Vágólapra másolva

Olaf Scholz német kancellár nem nevezhető a legextravagánsabb politikusnak, de időnként így is felbukkan a sajtóban az öltözködésével: legutóbb például az egyik szürke pulóverét vette elő a sajtó, amelyről aztán kiderült, hogy nem olyan nagypapás, mint amilyennek elsőre látszik, hanem egy dizájner darab. A méregdrága pulcsi miatt sokan kritizálták Scholzot, de aztán jött az újabb fordulat: hiába drága, valójában 7-8 éves pulcsiról van szó, ami már egész szép kor egy ruhadarab életében.

Nos, Scholz ezúttal ismét a külsejével került a hírekbe, miután mindenkit meglepve egy szemkötős fotót posztolt szeptember elején.

Azóta pedig felszólalt már a szemkötőben a német parlament ülésén, de így vett részt az indiai G20-csúcson is.

Az extra kiegészítőre persze nem azért volt szüksége, mert belevágott valamilyen kalózos szerepjátékba, vagy esetleg kapuzárási pánik tört rá, hanem egy kellemetlen sportbaleset miatt kellett felvennie azt. Nem Scholz azonban az egyetlen komoly politikus, aki legalábbis időlegesen arra kényszerült, hogy ilyen vagány szerelésben jelenjen meg nyilvánosan.

Scholz: Várom a mémeket

A hetente háromszor is kocogó német kancellár éppen Potsdamban futott, amikor szó szerint pofára esett, és bedagadt a szeme. Az incidens miatt Scholz kénytelen volt lemondani a hétvégére tervezett szereplését egy regionális választási kampányeseményen. A következő héten viszont már a szemkötőjével tért vissza, és az X-en (korábban Twitter) posztolt egy új képet magáról.

„Izgatottan várom a mémeket. Köszönöm a jókívánságokat, de rosszabbul néz ki, mint amilyen valójában!”

– írta Scholz, a mémek pedig természetesen meg is érkeztek.

Scholz egyébként nem csak az önreflexív humoráról tett tanúbizonyságot. A kancellár stílusérzékét dicséri, hogy nem valami fehér, orvosi vagy gézkötést hord, inkább egy elegánsabb fekete kötőt választott. Ahogy korábban is írtuk, Scholz szülei textilipari alkalmazottak voltak, így többen azt feltételezik, hogy a kancellár automatikusan divatérzékennyé vált.

Szóvivője szerint a politikus egyébként jó hangulatban van, bár kicsit megviseltnek tűnik. Az már akkor nyilvánvaló volt, hogy a szemkötőt egy ideig biztosan viselnie kell, a képet pedig direkt azért osztották meg róla, hogy mindenki hozzászokjon, hogy a kancellár pár hétig ilyen szerelésben jön-megy.

A müncheni IAA német autókiállításon is szemfedőben próbálhatta ki az egyik futurisztikusabb modell kormányzását, amitől rögtön űrkalóznak is beillett volna a kancellár. A balesete óta viszont eltelt már két és fél hét, szóval lassacskán véget is érhet Scholz szemkötős időszaka.

Scholz a müncheni nemzetközi autószalonon 2023. szeptember 5-én – Fotó: Sven Hoppe / Pool / AFP
Scholz a müncheni nemzetközi autószalonon 2023. szeptember 5-én – Fotó: Sven Hoppe / Pool / AFP

Van aki háborúban, más meg kampányolás közben vesztette el a szemét

Scholz esete után a Politico szedett össze néhány másik politikust, akik különböző okból kifolyólag, de elvesztették az egyik szemüket, és vagy ezt feltételezték róluk, vagy bizonyítottan szemkötő viselésére kényszerültek.

Talán az egyik legelső ilyen történelmi személy Nagy Sándor apja, II. Fülöp makedón király volt. A hadvezér-király Kr. e. 354 körül terjesztette ki a makedón hatalmat Görögországra. A feljegyzések szerint a Methone görög városért vívott csatában egy íjásznak sikerült megsebesítenie Fülöp egyik szemét, amit aztán el kellett távolítani. Egy görögországi sírban olyan csontvázmaradványokat találtak, amelyek feltehetően II. Fülöphöz tartoztak, és ezek megerősíteni látszanak a szemsérülést (bármilyen szemfedőt viszont nem).

Horatio Nelson admirális nemcsak a francia forradalmi idők és a napóleoni háborúk során aratott brit győzelmekről lett ismert, hanem a fél szeméről is. A korzikai Calvi 1794-es ostroma során törmelék repült Nelson egyik szemébe, ami miatt részben megvakult, miután a sebet nem megfelelően kezelték.

Habár később voltak olyan festmények, amelyek szemkötőben ábrázolták, és még Laurence Olivier is így játszotta el 1941-ben, a frissebb történelmi magyarázatok szerint azonban valójában nem viselt szemkötőt – csak időnként egy olyan szemellenzőt, amellyel pont az ép szemét védte a napfénytől.

Horatio Nelson 1799-ben készült portréja – Forrás: Lemuel Francis Abbott / National Maritime Museum / Greenwich Hospital Collection / Wikipedia
Horatio Nelson 1799-ben készült portréja – Forrás: Lemuel Francis Abbott / National Maritime Museum / Greenwich Hospital Collection / Wikipedia

Állítólag ő az, aki miatt elterjedt az angol „to turn a blind eye” kifejezés is, amit olyan helyzetekben szoktak mondani, amikor valaki úgy tesz, mintha nem venne észre valamit. Nelsont ugyanis az 1801-es koppenhágai csata során Hyde Parker, a brit erők parancsnoka arra utasította, hogy vonja vissza csapatait. Ám ezzel a paranccsal ő nem értett egyet, ezért úgy tett, mintha nem látná Parker zászlókkal továbbított jelzéseit: a távcsövet ugyanis a vak szeme elé tette.

Móse Daján izraeli politikus és volt védelmi miniszter szintén háborúban veszítette el az egyik szemét, amikor 1941-ben, a második világháború idején a Vichy-kormány francia csapatai ellen harcolt. Egy szíriai csatában egy tetőről figyelte a hadműveletet, amikor egy francia lövedék eltalálta a távcsövét. A szétrobbanó fém- és üvegszilánkok súlyosan megsebesítették a szemét és a szemmozgató izmokat. Emiatt nem tudott üvegszemet sem használni, hanem szemkötő viselésére kényszerült.

Móse Daján izraeli katonai vezető és politikus 1954-ben – Fotó: Collection Roger-Viollet / AFP
Móse Daján izraeli katonai vezető és politikus 1954-ben – Fotó: Collection Roger-Viollet / AFP

Az izrael védelmi miniszterhez mondjuk sokkal jobban is illett a rettenhetetlen külsőt kölcsönző szemkötő, ugyanis a második világháborús sérülése után sem vonult vissza a katonai szolgálattól: Móse Daján az 1967-es hatnapos háborúban és az 1973-as jom kippuri háborúban is szolgált halála előtt. A politikusnak olyannyira védjegyévé vált a szemkötő, hogy azt 2005-ben 75 ezer dollárért meg is vette egy gyűjtő egy Ebay-árverésen – ez akkori árfolyamon nagyjából 15 millió forint körüli ár volt.

Bár az eddigi történelmi személyek mind valamilyen háborús sérülés miatt veszítették el a szemüket, az elmúlt évtizedekben már jött olyan politikus, aki nem a harctéren sérült meg. Jean-Marie Le Pen, a francia szélsőjobboldali Nemzeti Front párt (ma már Nemzeti Összefogás) alapítója 1965-ben vesztette el bal szemét, miközben egy sátrat állított fel az első francia szélsőjobboldali elnökjelölt, Jean-Louis Tixier-Vignancour kampányrendezvényén.

Jean-Marie Le Pen – Fotó: / AFP
Jean-Marie Le Pen – Fotó: / AFP

Le Pen a 80-as évek elejéig szemkötőjével is kitűnt a francia politikai mezőnyből, már csak azért is, mert igyekezett magát „politikai kalózként” vagy rendszerellenes jelöltként bemutatni a francia közvélemény előtt. A most 95 éves politikus a szemkötőjét végül üvegszemre cserélte, és a kétezres évek elején futó elnökjelölti kampányait már átlagosabb külsővel csinálta végig.

Scholz esetéhez sokkal közelebb állt II. Erzsébet brit királynő unokatestvérének, Mihály kenti hercegnek a felesége. Mária-Krisztina 2015-ben egy alkalommal szintén szemkötővel volt kénytelen megjelenni egy kerti partin a Buckingham-palotában. Az extravagáns ékszereiről (és kérlelhetetlen természetéről) elhíresült kenti hercegné nem rettent meg a fekete szemkötő jelentette kihívástól, inkább hozzáigazította az öltözékét.

Mária-Krisztina hercegné – Fotó: John Stillwell / AFP
Mária-Krisztina hercegné – Fotó: John Stillwell / AFP

A cseh származású hercegnő szemműtétje után viselte hetekig a fekete szemfedőt a bal szemén, amit a partin egy nagyobb karimájú kalappal fedett el. Mellé azért felvett egy pár gyémánt fülbevalót és egy gyöngyház nyakláncot, kissé elvonva a figyelmet a szokatlan kiegészítőjéről.

A fiatalabb és most is aktív politikusok között is van, aki szemkötőre kényszerült. Talán senkit nem lep meg, hogy egy amerikai veteránról van szó, aki Afganisztánban veszítette el az egyik szemét. Dan Crenshaw 2012-ben szenvedett szemsérülést, a jobb szemét teljesen eltávolították, és a bal szeme is megsérült. Emiatt később, 2021-ben a bal szemét is meg kellett műteni, akkor egy hónapig lényegében azzal a szemével sem látott.

„Úgy néz ki mint egy bérgyilkos egy pornófilmből. Bocs, persze tudom, hogy háborúban veszítette el a szemét, vagy mi”

– mondta róla Pete Davidson a Saturday Night Live-ban. A sérülést kissé elbagatellizáló megszólalásból aztán az lett, hogy Crenshaw bement az SNL-be, és leült Pete Davidson mellé. Ott néhány poén után elmondta, hogy azért is jött be a műsorba, mert fontosnak tartotta megmutatni, hogy jobb- és baloldalt le tud ülni egy asztalhoz, illetve a veteránokkal való helyes bánásmódra is fel akarta hívni a figyelmet.

Bár Crenshaw meggyőződéses konzervatív, és az alapkérdésekben viszi a republikánus vonalat, néha vannak kiszólásai is: korábban szélhámosnak és sarlatánnak nevezte néhány párttársát, akiket szerinte nem érdekel a tényleges konzervatív politika. 2021 augusztusában azt mondta a választási csalást kiáltóknak, hogy tegyék túl magukat Donald Trump vereségén, és ismerjék el, hogy elvesztették a 2020-as elnökválasztást. Ezért voltak, akik árulónak kiáltották ki.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!