Meghalt Giorgio Napolitano, Olaszország egykori elnöke

2023. szeptember 22. – 22:42

Másolás

Vágólapra másolva

Meghalt Giorgio Napolitano, az első volt kommunista, aki elnöki pozícióig jutott Olaszországban – írja az Associated Press.

Napolitano 98 éves volt, és már hetek óta gyengélkedett egy római kórházban. Az elnöki palota péntek este kiadott közleménye megerősítette a halálhírét.

A jelenlegi elnök, Sergio Mattarella üzenetében emlékezett meg elődjéről. „Napolitano élete drámáival, összetettségével, céljaival, reményeivel tükrözte a 20. század második felében Olaszország történelmének nagy részét” – írta.

Giorgio Napotitano – Fotó: Patrick Hertzog / AFP or licensors
Giorgio Napotitano – Fotó: Patrick Hertzog / AFP or licensors

Napolitano a nyugati világ legnagyobb kommunista pártjának prominens tagjaként olyan álláspontokat képviselt, amelyek gyakran eltértek a pártjától. Párbeszédre törekedett az olasz és európai szocialistákkal, hogy véget vessen pártja elszigeteltségének, és már korán támogatta az európai integrációt. Ő volt az első, akit kétszer választottak meg államfőnek.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!