Puhítja a lengyeleket Ukrajna, Szlovákiával már megállapodtak

2023. szeptember 21. – 12:47

Másolás

Vágólapra másolva

Telefonbeszélgetést folytatott Ukrajna és Lengyelország mezőgazdasági minisztere, és a beszélgetés során megállapodtak abban, hogy mindkét ország érdekeit szolgáló megoldást dolgoznak ki a gabonavitában – közölte csütörtökön az ukrán mezőgazdasági minisztérium.

A beszámoló szerint a minisztérium közleményében azt írta, hogy a két fél megerősítette „szoros és konstruktív kapcsolataikat, és megállapodtak abban, hogy a közeljövőben kidolgozzák az exportkérdésekben való együttműködés lehetőségét”.

Lengyelország pénteken korlátozásokat jelentett be az ukrán gabonaimportra, miután az Európai Bizottság úgy döntött, hogy nem hosszabbítja meg az Ukrajna öt uniós szomszédjával szemben elrendelt behozatali tilalmat. Lengyelország és Ukrajna között odáig fajult az elmérgesedett helyzet, hogy a lengyel miniszterelnök bejelentette: felhagy a fegyverszállítással Ukrajna felé.

Ukrajna és Szlovákia csütörtökön jelentette be, hogy gabonaügyben a két ország megállapodásra jutott. Ennek értelmében Szlovákia és Ukrajna mezőgazdasági miniszterei megállapodtak a gabonakereskedelem engedélyezési rendszerének létrehozásáról, ami lehetővé tenné négy ukrán árucikk behozatali tilalmának feloldását Szlovákiában, amint a rendszer létrejön. Ukrajna beleegyezett abba is, hogy leállítja a behozatali tilalom miatti panaszt, amelyet Szlovákia ellen nyújtott be a Kereskedelmi Világszervezethez:

Ukrajnával szemben Lengyelországon és Szlovákián kívül Magyarország is fenntartotta a gabonaimport tiltását. Erről az egyezkedésről még nincs hír. (Guardian)


Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!