A lengyelek a korábbi megállapodásokban szereplő fegyvereket még leszállítanák

2023. szeptember 21. – 21:00

Másolás

Vágólapra másolva

Lengyelország csak a korábbi megállapodásokban foglalt lőszer- és fegyverszállítmányokat fogja eljuttatni Ukrajnába, mondta Piotr Muller lengyel kormányszóvivő.

Csütörtök reggel jelentek meg azok a hírek, miszerint Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő bejelentette, hogy Lengyelország felhagy a fegyverek szállításával Ukrajna számára, és ehelyett a jövőben saját országa védelmére összpontosít. Azt is hozzátette, hogy a legmodernebb fegyvereket a saját céljaikra használják.

Muller később tette hozzá, hogy a korábbi megállapodásokat ez nem érintené. De azt is mondta, hogy Ukrajna egy sor elfogadhatatlan kijelentést és diplomáciai gesztust tett, Lengyelország pedig ezt nem fogadja el.

Magyarország mellett Lengyelország is korlátozásokat jelentett be az ukrán gabonaimportra múlt hét végén, miután az Európai Bizottság úgy döntött, hogy nem hosszabbítja meg az Ukrajna öt uniós szomszédjával szemben engedélyezett behozatali tilalmat.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ENSZ Közgyűlésén arról beszélt, hogy az oroszok által júliusban felmondott fekete-tengeri gabonamegállapodás után is mindent megtesznek azért, hogy tudjanak gabonát exportálni. Azt azért megjegyezte, hogy még a szövetségeseik között is vannak, akik keresztbe tesznek ennek, amellyel alighanem az importtilalmat egyoldalúan meghosszabbító Szlovákiára, Lengyelországra és Magyarországra utalt.

Az ENSZ Közgyűlésén New Yorkban Andrzej Duda lengyel elnök szintén megerősítette, hogy a korábbi fegyvermegállapodásokat teljesítik. Azt mondta, hogy nem küldhetik tovább az olyan új fegyvereket, amelyeket azért szereznek be, hogy megerősítsék Lengyelország biztonságát és modernizálják a lengyel hadsereget.

Duda arról is beszélt, hogy a régebbi fegyverek és eszközök egy részét majd továbbküldhetik Ukrajnának egy későbbi időpontban, ha megérkeznek a Dél-Koreától és az Egyesült Államoktól vásárolt új eszközeik. (CNN, Bloomberg)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!