Már több tucat áldozata lehet a hegyi-karabahi összecsapásnak

2023. szeptember 20. – 06:57

Másolás

Vágólapra másolva

Helyi emberi jogi tisztviselők szerint már minimum 27 ember meghalt, miután Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabah örmények által ellenőrzött területeit – írja a Guardian. Geghan Stepanyan hegyi-karabahi emberi jogi ombudsman szerint az áldozatok között két civil is van, az egyik egy gyerek, valamint több mint kétszázan – köztük 11 gyerek – sebesültek meg.

Mindeközben az azerbajdzsáni főügyészség azt állítja: az örmény erők nagy kaliberű fegyverekkel lőtték az Azerbajdzsán ellenőrzése alatt álló Hegyi-Karabahban található Sushát, a támadásban egy civil meghalt. A Guardian azt írja, egyik állítást sem lehetett függetlenül ellenőrizni.

Azerbajdzsán vezetése közölte, hogy az általa „terrorellenes műveletnek” nevezett katonai akciót addig folytatják, amíg az „illegális örmény katonai alakulatok” meg nem adják magukat, és a hegyi-karabahi szeparatista kormány fel nem oszlatja magát.

Örményország az ENSZ Biztonsági Tanácsától kért segítséget, és az orosz békefenntartók beavatkozását kérte. Az orosz külügyminisztérium közleményben szólította fel a két országot, hogy azonnal állítsák le a vérontást, de Antony Blinken amerikai külügyminiszter is megszólalt: ő Azerbajdzsánt szólította fel, hogy azonnal állítsa le a katonai műveletet.

Súlyos aggodalmának adott hangot a Hegyi-Karabahban zajló konfliktus áldozatairól szóló hírek miatt António Guterres ENSZ-főtitkár is. „A főtitkárt rendkívül nyugtalanítja a katonai erő alkalmazása a régióban, valamint az áldozatokról, köztük civil személyekről szóló hírek. A legszigorúbb módon a harcok azonnali beszüntetésére, a feszültség csökkentésére és a 2020. évi tűzszüneti egyezmény betartására szólít fel” – áll a világszervezet nyilatkozatában az MTI szerint.

A bakui védelmi minisztérium közleménye szerint az azerbajdzsáni erők eddig több mint 60 katonai állást foglaltak el, és 20 katonai járművet semmisítettek meg.

A posztszovjet térség egyik legjelentősebb befagyott konfliktusa a Hegyi-Karabahban az azeri és örmény erők között 2020. szeptember 27-én újult ki, majd a szokatlanul komoly harcok november 10-én váratlan fegyverszünettel végződtek. 2022-ben újabb harcok robbantak ki az örmény–azeri határon, miután az azeri kormányzat bejelentette, hogy több helyen átvette az uralmat a térségben, Azerbajdzsán és Örményország pedig kölcsönösen azzal vádolta egymást, hogy a tűzharcokban katonákat öltek meg.

Idén májusban végül Örményország bejelentette, hogy megállapodott Azerbajdzsánnal egymás területi integritásáról, és elismerte Hegyi-Karabahot Azerbajdzsán részeként, így lehetőség nyílt a békemegállapodásra. A régió egy részét azonban továbbra is a szakadár örmény hatóságok irányítják. A feszültség nem szűnt meg, az azerbajdzsáni hatóságok közel kilenc hónapja blokkolják az örmények által lakott Hegyi-Karabahot Örményországgal összekötő útvonalat.

Azerbajdzsán most azért kezdett „terrorizmusellenes” akcióba, hogy kiűzze az örmény alakulatokat a régióból. Az azeri védelmi minisztérium szerint az örmény fegyveres erők nyitottak tüzet az azerbajdzsáni csapatokra Aghdam térségében, amire „megtorló intézkedéssel” válaszoltak.

A konfliktus történelmi beágyazottságáról ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!