Ausztria fenntartja a Bulgária és Románia schengeni csatlakozása elleni vétót

2023. szeptember 17. – 12:03

Másolás

Vágólapra másolva

Az olasz-osztrák határ rendkívüli ellenőrzésének bevezetését fontolgatja és fenntartja a Románia és Bulgária schengeni csatlakozását akadályozó vétót, közölte Karl Nehammer osztrák kancellár.

Nehammer igennel válaszolt a Kleine Zeitungnak arra a kérdésére, hogy hamarosan bevezetik-e az olasz határ ellenőrzését, miután Lampedusa polgármestere múlt héten veszélyhelyzetet hirdetett a szigetre érkező menekülthullám miatt. Az interjút szemléző Der Standard szerint Nehammer továbbra sem ért egyet Bulgária és Románia schengeni csatlakozásával.

Nehammer közölte, hogy az osztrák hatóságok figyelik az olasz határt a lampedusai helyzet miatt, és erről a témáról Giorgia Meloni olasz miniszterelnökkel is egyeztetett telefonon.

„A schengeni övezet kiterjesztése csak akkor lehetséges, ha a külső határok védelme működik. Ez nem a megfelelő pillanat” – hangsúlyozta Nehammer.

A schengeni övezethez tartozó országok meghatározott időre rendkívüli határellenőrzést vezethetnek be, ha ezt indokoltnak tartják. Az Olaszországgal közös határán Franciaország is rendkívüli ellenőrzéseket vezetett be a terrorizmus és az illegális bevándorlás veszélye miatt, Ausztria pedig a Magyarországgal és Szlovéniával közös határát ellenőrzi az Európai Unió külső határaira nehező migrációs nyomás miatt, emlékeztet a G4media.

Ha Ausztria ismét elutasítja Románia schengeni csatlakozását, akkor Románia megtámadja az országot az Európai Unió bíróságán, mondta múlt héten Marcel Ciolacu miniszterelnök a Der Standardnak.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!