Ciolacu: Románia megtámadja Ausztriát az Európai Unió Bíróságán egy újabb schengeni vétó esetén

2023. szeptember 15. – 11:08

Másolás

Vágólapra másolva

Ha Ausztria ismét elutasítja Románia schengeni csatlakozását, akkor Románia megtámadja az országot az Európai Unió bíróságán, mondta Marcel Ciolacu miniszterelnök a Der Standard osztrák lapnak adott interjújában, hívja fel a figyelmet a G4media.

„Határozottan, igen” – válaszolta Marcel Ciolacu a Der Standard újságírójának arra a kérdésére, hogy Románia az Európai Unió Bíróságához fordul-e, amennyiben Ausztria fenntartja az ország schengeni csatlakozásának korábbi megvétózását.

A miniszterelnök hozzátette, hogy a vétó legalább a GDP két százalékának megfelelő kárt okozott Romániának, és arról is beszélt, hogy Ausztria szeretne csatlakozni a Sky Shield európa légvédelmi rendszerhez. „Nem lehet európai szintű biztonságot elvárni, azt, hogy Románia és más EU-tagállamok a Sky Shield projekt részévé váljanak, vagyis nézni, hogy Románia milyen anyagi erőfeszítéseket tesz, hogy megerősítse az európai védelmet, és közben megtagadni tőle egy olyan alapvető jogot, mint a schengeni tagság” – fogalmazott Ciolacu.

Klaus Iohannis államfő 2022 decemberében határozottan elutasította azt a lehetőséget, hogy Románia perre menjen Ausztriával a vétó miatt, emlékeztet a G4media.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!