Ciolacu: Románia megtámadja Ausztriát az Európai Unió Bíróságán egy újabb schengeni vétó esetén

2023. szeptember 15. – 11:08

Másolás

Vágólapra másolva

Ha Ausztria ismét elutasítja Románia schengeni csatlakozását, akkor Románia megtámadja az országot az Európai Unió bíróságán, mondta Marcel Ciolacu miniszterelnök a Der Standard osztrák lapnak adott interjújában, hívja fel a figyelmet a G4media.

„Határozottan, igen” – válaszolta Marcel Ciolacu a Der Standard újságírójának arra a kérdésére, hogy Románia az Európai Unió Bíróságához fordul-e, amennyiben Ausztria fenntartja az ország schengeni csatlakozásának korábbi megvétózását.

A miniszterelnök hozzátette, hogy a vétó legalább a GDP két százalékának megfelelő kárt okozott Romániának, és arról is beszélt, hogy Ausztria szeretne csatlakozni a Sky Shield európa légvédelmi rendszerhez. „Nem lehet európai szintű biztonságot elvárni, azt, hogy Románia és más EU-tagállamok a Sky Shield projekt részévé váljanak, vagyis nézni, hogy Románia milyen anyagi erőfeszítéseket tesz, hogy megerősítse az európai védelmet, és közben megtagadni tőle egy olyan alapvető jogot, mint a schengeni tagság” – fogalmazott Ciolacu.

Klaus Iohannis államfő 2022 decemberében határozottan elutasította azt a lehetőséget, hogy Románia perre menjen Ausztriával a vétó miatt, emlékeztet a G4media.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!