Ursula von der Leyen: A jogállamiság és az alapvető jogok mindig az EU alapját fogják képezni

2023. szeptember 13. – 14:38

Másolás

Vágólapra másolva

A brüsszeli őszi szezon indulásakor esedékes évértékelőjében az EB elnöke az unió gazdasági kérdéseiről, a zöld átállás eddigi eredményeiről beszélt, kitért a háborús helyzetre, a Kínával való kapcsolatra és kiállt az EU bővítésének szükségessége mellett – beleértve Ukrajna felvételét is. Románia és Bulgária várakozása a schengeni csatlakozásra is felvetődött röviden, de az Európai Bizottság elnöke a magyar kormánynak is üzent a jogállamisági reformokról.

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen, megnyitotta az Európai Parlament őszi ülésszakát. Az Európai bizottság elnöke éves helyzetértékelőjében hangsúlyozta, hogy már csak háromszáz nap van hátra a következő európai parlamenti választásig, és hogy az ígéretei több mint 90 százalékát teljesítette. A júniusi EP-választás után újraválasztják a testületet, és von der Leyen várhatóan ismét indul az uniós kvázikormány elnökségéért.

„Alig 300 nap múlva az európaiak az urnákhoz járulnak” – kezdte beszédét az Európai Bizottság elnöke. Ursula von der Leyen figyelmeztetett arra, hogy ez is alkalmat kínál majd, hogy az emberek elgondolkodjanak az EU helyzetéről, képviselőikről és arról, hogy milyen jövő szeretnének.

Történelmi távlatokba helyezve az Unió helyzetét arról is beszélt, hogy a második világháború után az emberek egy jobb jövőről álmodtak, abban hittek, hogy a történelmi kihívásra Európa adja a választ.

„Európának újra választ kell adni a történelmi kihívásra és ezt együtt kell megtennünk” – tette hozzá.

Az újrázni készülő politikus beszédét és az azt követő vitát a Telex ebben a cikkben foglalta össze.

Romániának és Bulgáriának a schengeni övezetben van a helye

Ami Románia és Bulgária schengeni csatlakozását illeti, a két ország bebizonyította, hogy a schengeni övezetben van a helyük – jelentette ki Ursula von der Leyen, aki a két ország „haladéktalan” befogadása mellett foglalt állást.

Az Európai Bizottság elnöke beszédének migrációs kérdésekkel foglalkozó részében tért ki a schengeni övezet bővítésére. Von der Leyen külön köszönetet mondott Romániának és Bulgáriának, amiért mind menekültügyi, mind visszaküldési rendszerükben „a legjobb gyakorlatokat alkalmazzák”. „Bulgária és Románia bebizonyította, hogy a schengeni övezetben van a helyük. Haladéktalanul fogadjuk be őket” – fogalmazott.

Migráció, Kína, zöld átállás

A politikus szerint az EU jogalkotói még soha nem álltak olyan közel a megállapodáshoz a migráció kezeléséről, mint ezekben a hetekben, hónapokban. Úgy vélte, hogy az elfogadás előtt álló paktum egyensúlyt teremt a határok és az emberek védelme, a szuverenitás és a szolidaritás, a biztonság és az emberiesség között. Az Európai Bizottság a közeljövőben nemzetközi konferenciát fog szervezni az embercsempészet elleni küzdelemről – közölte.

Von der Leyen beszédében hosszan beszélt a klímavédelmi intézkedésekről, a huszonhetek versenyképességének a megerősítését célzó újabb javaslatokról, az iparosítást és az energia átállást segítő kezdeményezésekről. Kiemelte, hogy tisztességes és igazságos zöld átmenetre van szükség, amelyben meg kell őrizni a munkahelyeket és a szociális vívmányokat. Nagy tetszést aratott, amikor bejelentette, hogy az EB dömpingellenes vizsgálatot indít az uniós piacot „torzító” és a globális piacokat elárasztó kínai elektromos járművek ellen.

A tagállamok a kialkudott reformok nélkül nem kaphatnak pénzt

"A jogállamiság és az alapvető jogok tiszteletben tartása mindig is az uniónk alapja volt és az is lesz – a jelenlegi és a jövőbeni tagállamainknak is” – jelentette ki von der Leyen, és ezzel gyakorlatilag Magyarországnak üzent. Rávilágított, a jogállamiság „az uniónk ragasztóanyaga”, a 800 milliárd eurós befektetési alap pedig az uniós adófizetők pénze, ezért „erős kötelezettségünk”, hogy szükséges tagállami reformokkal kössük össze.

Teljesen elfogadhatatlan, hogy egy tagállam hozzá akar férni” az alap forrásaihoz, de a jogállamisági feltételek nélkül, amelyekben megegyeztek a szerződés megkötésekor. Ha adófizetői pénzt akarsz a tagállamodba befektetésként, tartanod kell magad a jogállamisághoz és végre kell hajtanod a szükséges reformokat” – mondta.

Éljen Európa!

Azz elnök azzal zárta évértékelőjét, hogy meg kell mutatni, képesek vagyunk olyan Európát építeni, ahol „mindenki önmaga lehet és azt szerethet, akit akar”.

„Egy kontinens, amely megbékélt a természettel, és élen jár az új technológiák terén. Egy kontinens, amelyet a szabadság és a béke egyesít. Újra eljött az ideje, hogy Európa válaszoljon a történelem kihívásaira! Éljen Európa!”

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!