Több mint 5300 áldozata is lehet a líbiai áradásoknak

2023. szeptember 13. – 15:33

Másolás

Vágólapra másolva

Csak Derna városában már több mint 5300 halálos áldozata van a líbiai árvizeknek – írja a BBC.

A napokig tomboló Daniel vihar miatt két gát is átszakadt Dernában. Az utcákat sár, törmelék és felborult autók borítják, a telefonvonalak egy része nem működik, az utak és hidak járhatatlanok.

A nemzetközileg elismert tripoli kormány szerint legalább 2300 ember halt meg, de a várost felügyelő keleti adminisztráció szerint több mint 5300 holttestet találtak Dernában. A kórházakba nagyon sok sérült érkezett, az orvosok szerint pedig félő, hogy a víz által terjesztett betegségek is elszaporodhatnak.

Ezreket tartanak számon eltűntként, és a keleti adminisztráció egyik minisztere szerint a tenger folyamatosan újabb holttesteket dob ki. Az árvíz sújtotta területeken legalább 34 000 embernek kellett elhagynia lakóhelyét.

Szeptember 11-i utcakép a líbiai Dernából – Fotó: – / AFP or licensors
Szeptember 11-i utcakép a líbiai Dernából – Fotó: – / AFP or licensors

A katasztrófa után érkezett némi segély az országba, de az egymással szemben álló két kormányzat miatt ezek elosztása bonyolult feladat. A tripoli adminisztráció miniszterelnöke azt mondta, hogy csak a „szükséges segélyt” fogadják el.

A BBC-nek megszólaló helyiek szerint a katasztrófa jórészt emberi mulasztások következménye. Derna városát évtizedekig elhanyagolták, mert nem hódoltak be Moammer Kadhafinak. A város melletti átszakadt gátak is nagyon rossz állapotban voltak, de egyelőre nem világos, hogy a karbantartás hiánya miatt szakadtak csak át, vagy annyi eső esett, amennyit egyébként sem bírtak volna el.

Derna városát a múlt hétvégén érte el a Daniel névre keresztelt vihar. A még hétfőn is tomboló vihar miatt a hatóságok vészhelyzetet jelentettek be, az iskolák és a boltok bezártak, kijárási tilalom lépett életbe.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!