Kína betiltaná a nemzeti érzelmeket sértő ruhák viselését

2023. szeptember 11. – 16:01

Másolás

Vágólapra másolva

Új jogszabálytervezettel állt elő a kínai törvényhozás, melynek értelmében a hatóságok pénzbüntetéssel és akár börtönnel is büntethetnék azokat, akik a „nemzeti érzelmeket sértő” ruhákat viselnek. Az Országos Népi Gyűlés állandó bizottságának honlapján közzétett tervezetből az ugyanakkor nem derül ki, hogy mi alapján és pontosan milyen viseleteket és jelképeket kellene betiltani, ezért sokan attól tartanak, hogy jelenlegi formájában túlkapásokhoz és jogsértésekhez vezethet – írja a CNN.

A tervezet szerint minden olyan ruhát és jelképet betiltanának, amelyek negatív hatással vannak a nemzeti szellemre, ami alatt valószínűleg azt kell érteni, hogy nem eléggé hazafiasak. A tervezet annak fényében nem meglepő, hogy Kína az elmúlt években többször is beleszólt abba, hogy a kínaiak hogy nézhetnek ki: elkezdte kitiltani az állami közvetítésekből a nőiesnek titulált, ám az ország divatvilágában népszerű androgün stílusirányzatok követőit, és a tetoválásokat is egyre szigorúbban szabályozzák.

Ebben az esetben ugyanakkor különösen komoly hatása lehet a tervezetnek, ha a jelenlegi formájában elfogadják, mert az nem derül ki belőle, hogy melyek azok a viseletek, amikért több száz dollárnak megfelelő pénzbüntetést és 15 napos elzárást is kaphatnak az emberek. Így a hatóságokra lenne bízva a jogszabály értelmezése, a tervezet pedig nemcsak a ruhákat és a jelképeket, hanem a Kína szellemére hátrányos megszólalásokat és cikkeket is érintené, azaz akárkit meg lehetne büntetni ez alapján.

Erre több egyetemi professzor is rámutatott Kínában az elmúlt napokban:

volt, aki szerint nem egyértelmű, hogy ki és mi alapján határozná meg a kínai nemzeti szellemet, más pedig azt emelte ki, hogy az emberek öltözködésébe való beavatkozás egy jogsértő túlkapás.

Az is aggályként merült fel, hogy a törvény tovább növelhetné a fiatalok körében egyébként is egyre népszerűbb extrém nacionalizmust az országban, amely számos más országgal ronthatná a kapcsolatokat, és diplomáciailag rosszabb helyzetbe hozhatná Kínát. Ennek a jelei már most is látszanak, Kínában ugyanis egyre többen hordják a tradicionális kínai hanfut, miközben az ottani japán közösséget egyre gyakrabban érik atrocitások – legutóbb például a fukusimai atomerőmű óceánba engedett hűtővize miatt –, és az is előfordult már, hogy egy kimonó miatt tartóztattak le valakit az országban.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!