Visszaszorítanák a digitális eszközök használatát a svéd közoktatásban

2023. szeptember 10. – 23:24

Másolás

Vágólapra másolva

Kevesebb digitális eszköz, több könyv, papír és toll – ezzel javítana a diákok eredményein a svéd oktatáspolitika, írja az AP hírügynökség. A jobboldali svéd kormány az új tanévtől kezdve visszaszorítaná a digitális eszközök használatát az iskolákban, a hat év alatti óvodások és előkészítő iskolások körében pedig teljesen kivezetné azokat.

Bár a svéd gyerekek oktatási képességeit az európai átlag felett mérik a különböző kutatásokban, 2016 és 2021 között ezek az eredmények visszaszorulni látszottak. Míg a PIRLS kutatásában 2016-ban a negyedik osztályos svéd diákok 555 pontot értek el, addig 2021-ben csak 544-et sikerült. Ehhez képest az éllovas Szingapúr még javított is eredményén 587 ponttal. Igaz, a felmérés kiemeli, hogy az országok eredményeit nem feltétlenül érdemes egymással összehasonlítani.

Oktatási szakértők szerint az eredményeken ronthatott a digitális oktatás mellett a koronavírus-járvány sok más következménye, és befolyásolhatta azt a svédül otthon nem beszélő bevándorlók gyerekeinek egyre növekvő aránya is.

De kiemelték a digitális eszközök kockázatát a svéd Karolinska Intézet kutatói is: szerintük az államilag ellenőrzött tankönyveken és a képzett tanárokon keresztül átadott tudás sokkal megbízhatóbb, mint ha azt a gyerekek bizonytalan online forrásokból szereznék meg. Az UNESCO is arra figyelmeztetett egy nemrég megjelent tanulmányában, hogy a digitális oktatásnak nem szabad felváltania az élő tudásátadást a tanárokon keresztül.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!