2034-ig tervez Orbán Viktor kormányozni, mondta el a Kötcsére összehívott rajongóinak

2023. szeptember 10. – 14:42

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor arról beszélt a kötcsei pikniken, hogy 2034-ig tervezi a saját kormányzását – tudta meg a Telex a találkozó helyszínén tartózkodó résztvevőitől. A miniszterelnök a 2018-as választások után többször utalt arra nyilvánosan is, hogy 2030-ig tervez, most a 2034-es céldátumot azzal indokolta, hogy a háború és a koronavírus-járvány elvett tőlük négy évet.

Szombaton huszonkettedik alkalommal rendezte meg a kötcsei polgári pikniket a Fidesz pártalapítványa, a Polgári Magyarországért Alapítvány. Az eseményre hagyományosan fideszes politikusok és a Fidesz-közeli szellemi-gazdasági elit tagjai kapnak meghívást, a Telex ebben a fotóriportban mutatta be a rendezvényre érkezőket. Ez az az esemény azért fontos, mert hagyományosan a legfőbb fideszes rendezvénynek számít Tusványos mellett. A rendezvényen Orbán Viktor miniszterelnök zárt körben jelöli ki a Fidesz politikájának fő irányvonalait és témáit, amik hosszabb távon meghatározzák a magyar kormánypárt stratégiáját.

A zárt körben elhangzott beszédében Orbán beismerte, hogy az elmúlt időszakban csökkent a kormány népszerűsége, de szerinte még mindig szerencsésebb helyzetben van a Fidesz, mint például a németországi kormányzó pártok. A népszerűség elvesztésének fő okait a gyengülő gazdaságban látja Orbán, aki szerint mindenki a növekedéshez van szokva.

Ugyanakkor arról is beszélt, hogy a Fidesz-híveknek nemcsak a gazdasági mutatók a fontosak, ezért van az, hogy a Fidesz népszerűsége kisebb mértékben csökkent, mert a választók politikai és ideológiai szempontokat is mérlegelnek. Kifejtette, hogy szerinte erős a Fidesz hátországa, a kormányzásuk „nem jár szellemi kiüresedéssel”.

Orbán szerint vezető pozíciójukhoz az is hozzájárul, hogy gyenge az ellenzék.

Ismét elmondta, hogy komoly veszélyt lát Európa iszlamizációjában, és úgy gondolja, Nyugatról keresztény közösségek fognak Magyarországra menekülni emiatt.

A magyar miniszterelnök arról is beszélt, hogy „nagyok, erősek és gazdagok akarunk lenni”, azt szeretné, hogy „tiszteljen minket a világ”, ehhez pedig van egy 15 pontos „nagy terve” – fogalmazott.

Szerinte ehhez olyan lépésekre van szükség, mint

  • a demográfiai fordulat elérése,
  • munkaalapú gazdaság létrehozása,
  • hitelfelvételek helyett hitelezővé és modern ipari nemzetté kell válni,
  • magyar vállalkozóknak külföldön is be kell fektetni, a profitot pedig haza kell hozni,
  • hadseregfejlesztés,
  • digitális állampolgárság bevezetése,
  • energetikai önellátás, ennek része, hogy Paks orosz helyett francia üzemanyaggal menjen.

A találkozón a Telex stábja is ott volt, ahol Mészáros Lőrinc yachtozásáról és a szerénységről kérdezte a fideszes holdudvar résztvevőit:

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!